Skip to content

فوم بتن

فوم بتن
Rate this post

همه ما با بتن ها آشنایی داریم و می دانیم که این مصالح ساختمانی، چه اهمیتی در پروژه ها عمرانی دارد. مدل های مختلفی از بتن ها وجود دارد که می توان در شرایط مختلف از آن ها استفاده کرد. یکی از انواع مدل های این محصول که به تازگی وارد کشور ایران شده و توانسته نظر مهندسین عمران را به خود جلب کند، فوم بتن است.

ماده اصلی این بتن، فوم کف زا، آب، سیمان و ماسه بادی است. برای این که بتوانید بیشتر با بتن های فومی آشنا شوید باید تاریخچه و انواع آن ها را نیز بررسی کنیم. همراه ما باشید تا در ادامه این مقاله آموزشی از تیم بپتا، این فوم را به طور کامل برای شما معرفی کنیم.

تاریخچه فوم بتن

قبل از هر چیزی بهتر است تاریخچه این بتن را با هم مورد بررسی قرار دهیم. باید گفت که تاریخچه این نوع بتن به اوایل دهه 1920 باز می گردد. در این زمان بلوک های اتوکلاو برای عایق سازی دیوارها استفاده می شدند و محبوبیت آن ها نیز بسیار بالا بود.

به همین دلیل در این سال ها مطالعاتی جهت تحقیق درباره خواص فیزیکی و تولید فوم های بتنی صورت گرفت. سپس در اواخر دهه 1970 و اوایل 1980، توسعه و ساخت این بتن ها آغاز شد. بار اول این بتن ها برای پر کردن جدار های پایینی طبقات ساختمانی در کشور هلند مورد استفاده قرار گرفتند.

انواع فوم بتن

شاید فکر کنید که تنها یک نوع بتن از این مدل وجود دارد؛ اما باید گفت که انواع فوم بتن شامل دو مدل محبوب و پر استفاده هستند. این مدل ها بتن گازی و بتن کفی نام دارند. هر یک ویژگی ها و کاربرد های خاصی دارند که به شکل زیر است:

بتن گازی

یکی از انواع فوم بتن هایی که در صنعت ساختمان سازی وجود دارد بتن های گازی هستند. ماده اصلی تشکیل دهنده این بتن پودر آلومینیوم است. برای تولید آن ابتدا دوغاب سیمان و آب را درست می کنند. پس از این کار پودر آلومینیوم به دوغاب اضافه شده و به طور کامل میکس می شود.

 بعد از میکس شدن کامل این پودر، واکنش هایی شیمیایی رخ خواهد داد که باعث ایجاد حباب هایی از نوع هیدروژن می شود. این حباب ها باعث افزایش حجم بتن و آماده استفاده شدن آن در پروژه های مختلف عایق سازی می شوند.

بتن کفی

نوع دیگری که از فوم بتن وجود دارد بتن های کفی هستند. بسیاری از افراد فکر می کنند که این نوع با مدل گازی یکی بوده و تفاوت آن چنانی ندارد؛ اما باید گفت که کاملا در اشتباهید. در بتن کفی به جای استفاده از پودر نرم آلومینیوم از ماده کف زا یا همان فوم مایع استفاده می شود.

 می توان مراحل ساخت این مدل را همانند مدل قبلی دانست. در واقع پس از ایجاد دوغاب، فوم مایع به ملات اضافه شده و سپس شروع به تولید حباب می کند. چنین حباب هایی حجم را افزایش داده و استفاده از فوم در دیواره ها را بهتر می کند.

دستگاه مورد نیاز فوم بتن

برای این که بتوانید از این محصول در پروژه های مختلف استفاده کنید، نیازمند دستگاه هایی مخصوص هستید. دستگاه مورد نیاز فوم بتن شامل موارد مختلفی است. یکی از آن آن ها دستگاه پرتابل منو پمپ است. این دستگاه سیستمی است که از سه بخش فوم ساز، میکسر و منو پمپ تشکیل شده است. با کمک تمامی این بخش ها می توانید به راحتی بتن را درست کرده، و پس از میکس کردن فوم را تولید کنید.

 همچنین امکان استفاده از فوم با استفاده از منو پمپ نیز ایجاد شده است. دستگاه پرتابل تحت فشار نیز ابزار دیگری است که برای این فوم نیاز دارید. این دستگاه بسیار کاربردی و مهم بوده و برای انتقال مواد به طبقات مختلف ساختمانی استفاده می شود. اتلاف انرژی در این دستگاه بسیار کم بوده و می تواند انتخابی عالی برای پروژه های بزرگ با تعداد طبقات بالا باشد.

انواع فوم بتن
انواع فوم بتن

مزایای فوم بتن

استفاده از این نوع بتن مزایایی عالی دارد. در واقع مهم ترین دلیلی که موجب شده مهندسان و کارفرمایان زیادی از این بتن برای عایق سازی استفاده کنند، مزایای این محصول است. از مهم ترین این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1.   عایقی عالی برای حرارت و صوت

مزیتی عالی که در فوم بتن وجود دارد عایق بودن آن در برابر صوت و حرارت است. امروزه عایق کردن دیوار های ساختمانی از مهم ترین چالش هایی است که در پروژه های شهری با آن روبرو هستیم. استفاده از بتن های فومی می تواند برای این کار عالی باشد.

 دلایل مختلفی برای این موضوع وجود دارد. مهم ترین آن کاهش چگالی بتن به دلیل استفاده از مواد فوم ساز در آن است. از طرف دیگر این نوع بتن ها بافت یک دست و یکپارچه ای دارند. به همین دلیل می توانید به راحتی در پروژه های مختلف از آن ها برای عایق سازی دیواره ها استفاده کنید.

2.   مقاومتی عالی در برابر رطوبت

از دیگر مزایایی که با بررسی فوم بتن آن را پیدا می کنید می توان به مقاومت عالی آن در برابر رطوبت اشاره کرد. استفاده از این محصول در پروژه هایی که رطوبت زیادی دارد مناسب بوده و می تواند از ورود انواع رطوبت به دیواره های داخلی جلوگیری کند.

 دلیلی که باعث شده این نوع بتن در برابر رطوبت مقاوم باشد این است که ساختار آن یکپارچه بوده و درز های بسیار کمی در آن وجود دارد. قشر هایی که با سطوح متخلخل در این بتن وجود دارد باعث ایجاد شکاف های مویین و درز های بسیار کمی شده است. چنین موضوعی از ورود رطوبت به بتن و سمت دیگر آن جلوگیری خواهد کرد.

3. سرعت بسیار بالا در اجرا

موضوعی که باعث شده بسیاری از کارفرمایان از فوم بتن در پروژه های گوناگون استفاده کنند، سرعت بسیار بالای این بتن در اجرا است. همانطور که می دانید سرعت اجرای بتن در پروژه های ساختنمانی فوق العاده مهم است.

 استفاده از ماسه های بادی و مواد اولیه سبک موجب شده تا وزن این بتن کم باشد. چنین موضوعی انتقال آن و کف سازی به کمک بتن را بسیار راحت تر می کند. دستگاه ها این نوع بتن می تواند به صورت روزانه حدود 60 تا 90 متر مکعب بتن تولید کرده و در پروژه پیاده سازی کند.

4. قیمت مقرون به صرفه تر نسبت به بتن سنتی

شاید بتوان مهم ترین مزیت فوم بتن را قیمت مقرون به صرفه آن دانست. قیمت مهم ترین عامل انتخاب مصالح ساختمانی در پروژه های گوناگون است. در صورتی که از مصالح مقرون به صرفه استفاده کنید، هزینه پیاده سازی پروژه کمتر شده و در نتیجه سودآوری بیشتری برای شما خواهد داشت.

این محصول از بتن های سنتی بسیار ارزان تر است؛ همین موضوع هم باعث شده تا انتخابی مقرون به صرفه تر نسبت آن ها شناخته شده و برای مصارف و کاربردهای خاص از آن بهره ببرند.

5. وزن فوق العاده کم

از مهم ترین مزایایی که در این محصول وجود داشته و موجب استفاده از آن در پروژه های مختلف و به روز شده است، وزن فوق العاده کم آن است. بتنی های فومی وزن فوق العاده کمتری نسبت به بتن های معمولی دارند. وزن این بتن ها چیزی حدود 400 تا 1700 کیلوگرم در هر مترمکعب است.

 این یعنی در صورت استفاده از این بتن در پروژه، وزن کلی سازه به شدت کاهش پیدا می کند. این موضوع مقاومت سازه در برابر نشست و بلایایی مانند زلزله را بسیار بیشتر می کند. پس می توان با خیال آسوده از آن استفاده کرد.

مزایای فوم بتن
مزایای فوم بتن

کاربرد فوم بتن

یکی از مهم ترین نکات در رابطه با این بتن، انواع کاربرد آن در اجرای سازه های عمرانی است. بتنی های فومی که وزن سبکی داشته و بسیار خوش قیمت هستند را می توانید در پروژه های مختلف استفاده کنید. از مهم ترین کاربردهایی که این بتن برای شما به ارمغان آورده، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. کف سازی طبقات

کاربردی مهم و عالی که برای فوم بتن وجود داشته و بسیاری از مهندسان نیز از آن استقبال می کنند، کف سازی طبقات به کمک این فوم است. باید گفت که فوم های بتنی برای این کار به شدت مقاوم هستند. جایگزین کردن این بتن با روش پوکه ریزی می تواند وزن سازه را تا حدود بسیار زیادی کاهش دهد.

 از طرف دیگر این کار موجب می شود تا عایق بندی کف از نظر حرارتی و صوتی تا 3 برابر بهبود پیدا کند. همچنین سرعت اجرای آن نیز بالاتر بوده و وزن کم آن هم می تواند مقاومت سازه را بیشتر کند.

2. شیب بندی انواع بام

اگر به دنبال بهترین روش برای شیب بندی انواع بام ها هستید، پیشنهاد می کنیم که از این محصول برای این کار استفاده کنید. مهم ترین دلایلی که بتن های فومی برای این کار مناسب هستند مقاومت زیاد آن ها در برابر عوامل طبیعی، نفوذ ناپذیری، مقاوم در برابر حرارت، مقاوم در برابر صوت و رطوبت، وزن سبک و… هستند.

 می توانید پس از اجرای این نوع بتن در شیب بندی بام، به طور مستقیم و بدون نیاز به عملیات های اضافه نسبت به ایزوگام کردن اقدام کنید. همین موضوع هزینه ها را تا حدود بسیار زیادی کاهش خواهد داد.

3. بلوک های سبک غیر باربر

مهم ترین کاربردی که در فوم بتن ها وجود داشته و موجب شده تا استفاده از آن بسیار مفید واقع شود، اجرای بلوک های سبک غیر باربر است. بلوک های غیر باربر بلوک هایی هستند که در سقف قرار نگرفته و فرایند باربری روی آن ها ایجاد نخواهد شد.

به همین دلیل مقاومت صد در صدی در آن ها نیاز نخواهد بود. اگر می خواهید بلوک های سبک غیر باربر را اجرا کنید، بتن های فومی به دلیل داشتن وزن کم و هزینه بسیار پایین انتخابی عالی محسوب می شود. مهم ترین مثال برای استفاده از این بتن، دیوارهای جداکننده هستند.

4. زیرسازی راه ها

کاربرد دیگری که برای این محصول وجود دارد استفاده از آن برای زیرسازی راه ها است. اگر با فرایند های راهسازی آشنایی ندارید باید گفت که در این فرایند ابتدا زیرسازی راه به کمک لایه های مختلف انجام می گیرد تا مقاومت جاده افزایش پیدا کند.

 در یکی از این لایه ها از بتن استفاده می شود. می توان به جای بهره گیری از بتن های معمولی که وزن بالایی داشته و علاوه بر هزینه زیاد مدت زمانی طولانی نیز برای پیاده سازی نیاز دارند، از بتن های فومی استفاده کنید. اینگونه هم هزینه های پروژه و هم وزن آن کاهش پیدا خواهد کرد.

نحوه اجرای فوم بتن

مهم ترین نکته برای استفاده از این بتن، نحوه اجرای آن در پروژه های ساختمانی است. باید گفت که اجرای این بتن بسیار کار راحتی است. استفاده از دستگاه های مدرن و به روز این کار را حتی راحت تر نیز کرده و می توانید در کمترین زمان ممکن بهترین نتیجه را دریافت کنید.

 به طور مثال دستگاه پرتابل منو پمپ می تواند هم بتن را برای شما میکس کرده و هم پس از فوم سازی آن را به کمک فشار باد برای شما انتقال دهد. با کمک این دستگاه می توانید به سرعت فوم را روی دیوارهای جداکننده، کف سازی محیط و… پیاده سازی کنید.

روش ساخت فوم بتن

برای پیاده سازی و استفاده از این بتن باید روش ساخت این بتن را بلد باشید. برای این کار باید ابتدا دوغاب مد نظر را درست کنیم. این کار بسیار ساده است. تنها باید ماسه نرم یا همان ماسه بادی را با سیمان مخلوط کرده و سپس با استفاده از دستگاه میکسر به آن آب اضافه کنید.

پس از درست شدن این مخلوط حال می توانید از فوم کف ساز یا پودر نرم آلومینیوم جهت کف سازی استفاده کنید. پس از ایجاد کف و حباب های فوم، با استفاده از دستگاه پمپ هوا می توانید فوم را با فشار زیادی استفاده کنید.

خشک شدن فوم بتن

خشک شدن فوم بدن مهم ترین نکته برای پیاده سازی آن است. به طور کلی مدت زمان خشک شدن بتن ها نسبت به مصالح دیگر بسیار بیشتر است. برای این که بتوانید این مدت زمان را کاهش دهید می توانید از مواد افزودنی استفاده کرده و این زمان را به 12 ساعت کاهش دهید. البته باید توجه داشته باشید که استفاده بی رویه از این مواد می تواند مقاومت بتن را کاهش داده و حتی حجم زیادی از جمع شدگی را در آن به وجود بیاورد.

نحوه اجرای فوم بتن
نحوه اجرای فوم بتن

مقایسه فوم بتن با پوکه معدنی

پوکه معدنی از دیگر مصالحی است که می توان به جای این محصول در پروژه های عمرانی استفاده کرد. بررسی و مقایسه فوم بتن با پوکه معدنی نشان می دهد که هر کدام از این دو مدل چه مزایا و معایبی دارند. باید گفت که پوکه معدنی در برابر حرارت و آتش سوزی مقاومت بیشتری نسبت به بتن های فومی دارد.

 بتن های فومی برخلاف پوکه معدنی به دلیل استفاده از مواد شیمیایی در ساختار خود، هنگام آتش سوزی گاز های سمی از خود منتشر می کنند. همچنین در صورت استفاده از پوکه معدنی ملات کمتری نسبت به بتن فومی نیاز خواهید داشت.

نتیجه گیری

یکی از بهترین روش هایی که می توانید به کمک آن اجرای بتن در بخش های مختلف ساختمانی را انجام دهید، استفاده از فوم بتن است. بتن های فومی در واقع نوعی بتن هستند که برخلاف مدل ها عادی حالت فومی دارند. حواص فیزیکی این بتن ها موجب شده تا یکپارچگی بیشتری در آن ها ایجاد شود و مقاومت بیشتری در برابر حرارت، صوت و رطوبت از خود نشان دهند.

همین امر موجب شده تا استفاده از این بتن برای عایق بندی کف و دیوارهای جداکننده انتخابی بهتر باشد. همچنین با استفاده از این بتن در پروژهای عمرانی خود مزایایی مانند عایقی عالی برای حرارت و صوت، مقاومت در برابر رطوبت، سرعت بالا در اجرا، قیمت مقرون به صرفه تر نسبت به بتن سنتی، وزن کم و… نصیب شما خواهد شد. در این مقاله از تیم بپتا تمامی نکاتی که باید در رابطه با این محصول می دانستید را بررسی کردیم.

بتن آماده یکی از بتن هایی است که امروزه کاربرد بسیار زیادی دارد و علاوه بر آن دارای مزیت های فوق العاده است.

سوالات متداول

فوم بتن چیست؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که این نوع بتن حالت فومی داشته و با استفاده از مواد شیمیایی فوم ساز، حجیم و حباب دار می شود.

چه دستگاه هایی برای اجرای این فوم نیاز است؟

برای این که بتوانید از فوم بتن در پروژه های مختلف استفاده کنید حتما باید از دستگاه پرتابل منو پمپ استفاده کنید.

چه کاربرد هایی برای این  بتن وجود دارد؟

از مهم ترین کاربردهای این مدل بتن می توان به راه سازی، کف سازی، عایق بندی دیوار های غیر باربر و… اشاره کرد.

اطلاعات تماس

شرکت سازه بتن پیش تنیده امروز (بپتا)
تولید کننده قطعات بتنی پیش تنیده ، پیش ساخته و بتن آماده

آدرس : ارومیه ، کیلومتر 5/5 جاده سرو

شماره تماس : 2-32764991-044

مدیر فروش : 2354 189 0914

ایمیل : info@bpta.ir

جهت ارتباط با کارشناسان ما و اطلاعات در مورد این محصول، فرم زیر را پر کنید

هنوز نظری وجود ندارد، اولین نفر باشید.


وارد کردن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *