روش های پیش تنیدگی بتن

روش های پیش تنیدگی بتن

امروزه یکی از بهترین روش های تولید بلوک های بتنی برای پروژه های ساختمانی بتن پیش تنیده است. بتن های پیش تنیده از جدیدترین بتن هایی هستند که معمولا از آن ها در ساخت سقف های بتنی استفاده می کنند. این بتن ها مقاومت بسیار بالایی در برابر کشیدگی دارند که این ویژگی باعث شده تا سازه هایی که با استفاده از  این مصالح کاربردی ساخته می شوند ترک نخورند.

شرکت بپتا یکی از تولیدکننده قطعات بتنی پیش ساخته، پیش تنیده و بتن آماده در کشور ایران است که از بهترین مهندسان ایرانی و جدیدترین ابزار ها و دستگاه های جهانی برای تولید این محصولات استفاده می کند. همچنین اگر می خواهید با روش های پیش تنیدگی بتن و تیرچه های پیش تنیده بیشتر آشنا شوید پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما در بپتا باشید.

1

پیش تنیدگی بتن چیست؟

سوال اصلی که اکثر افراد برای یافتن پاسخ آن به این مقاله مراجعه کرده اند این است که پیش تنیدگی چیست و چه معنایی دارد؟ پیش تنیدگی در واقع روشی است که به کمک آن می توان تیرچه پیش تنیده را تولید کرد. تیرچه پیش تنیده نوعی تیرچه است که به عبارت ساده رو به بالا شکم دارد.

زمانی که تیرچه روی سقف نصب شده و مصالح روی آن سوار می شوند تیرچه به حالت صاف درآمده و نهایت کشش خود را انجام می دهد. این موضوع نیز باعث می شود تا تیرچه پس از نصب سقف دچار حالت گود نشود و صافی خود را حفظ کند.

 همان طور که گفتیم تیرچه های پیش تنیده با استفاده از روش های مختلفی تولید می شوند که این موضوع موجب شده تا هر مدل از آن ها ویژگی ها و خاصیت های منحصر به فرد خود را داشته باشند. همچنین باید به این نکته توجه داشته باشید که قیمت تیرچه پیش تنیده نسبت به هر کدام از مدل های آن متفاوت است.

 از تمامی مدل های تیرچه پیش تنیده برای ساخت سقف های هالوکور نیز استفاده می شود که این مسئله باعث افزایش کیفیت و مقاومت پروژه های ساختمانی شده است.

بیشتر بخوانید: هالوکور

مزایای استفاده از بتن پیش تنیده

استفاده از بتن یا تیرچه پیش تنیده مزایای بسیار زیادی دارد. همین موضوع نیز باعث شده تا افراد بیشتری به آشنایی با روش های پیش تنیدگی بتن علاقه مند شوند. مهم ترین مزایای این تیرچه ها عبارت اند از:

  • سرعت اجرای بالا
  • قابلیت اجرا در دهانه‌های بالاتر تا ۹ متر
  • داشتن زیبایی از منظر طراحی و معماری
  • داشتن مقاومت عالی در برابر زلزله
  • کاهش استفاده از جک‌ها با زیاد شدن فاصله آن‌ها در زیر تیرچه‌ها
  • سبک‌تر شدن سقف در مقایسه با موارد مشابه
  • قابلیت کنترل کیفیت مداوم سازه در آزمایشگاه به دلیل پیش ساخته بودن آن
  • قابلیت اجرا در شرایط گوناگون جوی
  • کیفیت بالاتر به دلیل استفاده از مواد و مصالح اولیه با کیفیت
  • ایجاد سهولت و انعطاف در پلن‌ها
  • کاهش تعداد طبقات ساختمان و ارتفاع کل آن
  • امکان عبور دادن بیشتر لوله‌ها و ادوات تاسیساتی
  • آسان بودن ایجاد بیشترین خروج از مرکز در تاندون ها
  • افت نیروی پیش تنیدگی ناشی از اصطکاک
  • قابلیت تولید انبود در سریع‌ترین زمان ممکن
  • حذف شدن آویز سقف‌ها و به وجود آمدن سطحی کاملا صاف
  • سبک‌تر شدن سقف در مقایسه با موارد مشابه

با وجود تمامی این مزایا کمتر کسی سراغ استفاده از بتن های مسلح برای پروژه های خود می رود.

بیشتر بخوانید: خرید تیرچه پیش تنیده 

انواع روش های پیش تنیدگی بتن

اگر می خواهید به طور کامل از بتن یا تیرچه های پیش تنیده شناخت پیدا کنید، پیشنهاد می کنیم با روش های پیش تنیدگی بتن آشنا شوید. مهم ترین روش های پیش تنیدگی بتن شامل موارد زیر هستند:

1.   پیش کشیدگی

یکی از روش های پیش تنیدگی بتن، روش پیش کشیدگی است. همانطور که از نام این روش مشخص است بتن ها را از قبل توسط کابل های فولادی تحت فشار کشش قرار می دهند. اما شاید برایتان سوال باشد که این روش چگونه انجام می شود؟

 در این روش ابتدا کابل های فولادی را با استفاده از دستگاه های مخصوص با نهایت توان کشش می دهند و بعد بتن ریزی روی کابل ها انجام می شود. سپس پس از خالی کردن حباب های درون بتن با استفاده از روش ویبره یا سانتریفیوژ و مقاوم شدن بتن، کابل ها از دستگاه جدا می شود؛ اینگونه بتن به نهایت مقاومت خود دست پیدا می کند.

2.   پس کشیدگی

یکی دیگر از روش هایی که به کمک آن می توان بتن یا تیرچه پیش تنیده را تولید کرد روش پس کشیدگی است. با استفاده از روش پس کشیدگی نیز می توان بتن های مقاومی تولید کرد که برای بسیاری از پروژه های ساختمانی کاربردی هستند. در روش پس کشیدگی ابتدا کابل ها به حالت معمولی درون قالب ها قرار می گیرند و سپس بتن ریزی انجام می شود.

 پس از رسیدن بتن به مقاومت لازم، عملیات کشش کابل ها انجام می شود. این روش علاوه بر افزایش مقاومت بتن ها در استفاده از مصالح نیز صرفه جویی می کند و هزینه کمتری نسبت به روش پیش کشیدگی دارد. نکته مهمی که در رابطه با روش پس کشیدگی وجود دارد این است که این روش خود به دو صورت انجام می‌شود. این زیر دو روش عبارت اند از:

·      سیستم چسبنده یا گیردار

یکی دیگر از روش های پیش تنیدگی بتن، روش پیش کشیدگی به صورت سیستم چسبنده یا گیردار است که آن را با نام Bonded نیز می شناسند. این روش با استفاده از کابل‌های PC Strand بدون روکش انجام می شود. برای این کار ابتدا غلاف‌های فلزی با توجه به مسیر کابل ها، درون قالب قرار داده می‌شوند.

 پس از بتن‌ریزی و رسیدن بتن به مقاومت لازم، رانش کابل در داخل غلاف ها صورت می‌گیرد. پس از قرار دادن صفحات مهاری (انکوریج ها) بر روی کابل‌ها در دو انتهای قطعه بتنی، عملیات کشیدن کابل‌ها توسط جک‌های هیدرولیکی بصورت یکجا انجام می‌شود.

·      سیستم آزاد

روشی دیگر وجود دارد که از آن به عنوان روش سیستم آزاد نیز یاد می کنند. در سیستم آزاد که آن را با نام Unbounded نیز می شناسند، کابل‌ها دارای روکش پلی‌اتیلن مخصوص بوده (Unbonded PC Strand) و در نتیجه نیازی به غلاف گذاری ندارند؛ در نتیجه پس از کارگذاری کابل‌ها، بتن ریزی صورت گرفته و سپس عملیات کشش کابل‌ها به صورت تک به تک انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: تیرچه پیش تنیده 

2

بدلیل عدم وجود غلاف در این سیستم، نیازی به گروت ریزی نیست. این روش مزایای زیادی مانند امکان ایجاد حداکثر خروج از مرکزیت بخاطر حذف غلاف، عدم ایجاد خوردگی در کابل‌ها بدلیل وجود روکش مناسب، کم تر شدن مقدار افت‌های اصطکاکی، قابلیت مناسب تعمیر و جایگزینی کابل‌ها و… دارد.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی یکی از مهم ترین مواردی که در دنیای ساختمان سازی وجود دارد پرداختیم. این موضوع روش های پیش تنیدگی بتن نام داشت. بتن های پیش تنیده بتن هایی هستند که در آن ها از سیستم ها و روش های مختلفی برای استفاده از نهایت کشش و مقاومت بتن استفاده می شود.

 استفاده از این بتن ها می تواند مقاومت پروژه های ساختمانی را در برابر گود شدن یا ترک برداشتن سقف بیشتر کند. به همین دلیل است که امروزه بهره گیری از بتن یا تیرچه پیش تنیده بیشتر از بتن های مسلح شده است.

آرماتور حرارتی چیست؟

آرماتور حرارتی چیست؟

آیا با آرماتور حرارتی یا همان میلگرد حرارتی آشنایی دارید و می ‌دانید چه کاربرد هایی دارد؟ آرماتور ها از اساسی ‌ترین مصالحی هستند که در پروژه‌ های مختلف ساختمان ‌سازی و شهر سازی مورد استفاده عمده قرار می ‌گیرند. به علت کاربرد و عملکرد منحصر به فردی که آرماتور ها برای پروژه ‌ها به ارمغان می‌ آورند. انواع زیادی از آن‌ ها در بازار موجود است.

این مدل‌ ها دارای کاربرد ها و مزایای مختلفی هستند که در صورت استفاده باید آشنایی کاملی با آن‌ ها داشته باشید. یکی از مهم‌ ترین مدل‌ های آرماتور، آرماتور حرارتی است. آرماتور حرارتی همان میلگرد حرارتی است که در بتن‌ ها و تیرچه ‌بلوک‌ ها استفاده می ‌شود. همراه ما باشید تا در این مقاله به بررسی دقیق آرماتور حرارتی چیست بپردازیم.

اگر به دنبال خرید بتن‌ های پیش ‌ساخته، تیرچه پیش تنیده و هالوکور هستید، ما به شما محصولات شرکت بپتا را پیشنهاد می کنیم محصولات شرکت بپتا دارای کیفیت بسیار بالایی هستند که با کمک بهترین مواد اولیه و دستگاه به‌ روز تولید می ‌شوند. همچنین شما عزیزان می توانید برای دریافت قیمت تیرچه پیش تنیده با کارشناسان فروش شرکت بپتا تماس حاصل فرمایید.

میلگرد حرارتی چیست؟

در اولین مرحله باید به سوال آرماتور حرارتی چیست بپردازیم. آرماتور حرارتی یکی از کاربردی ‌ترین مصالح ساختمانی است که آن را با نام میلگرد حرارتی نیز می‌شناسند. آرماتور حرارتی یک نوع از آرماتور های فوق کاربردی است که از آن برای مقابله با اثرات دمایی استفاده می ‌شود. نحوه استفاده از این میلگرد بدین صورت است که آن را به صورت عمود نسبت به هم و در حالت T شکل قرار می ‌دهند.

 در میلگرد ها یا آرماتور های معمولی با تغییر دما حجم آن ‌ها منبسط یا منقبض شده و باعث از بین ‌رفتن بتن و کاهش استحکام آن می ‌شود. اما در میلگرد های حرارتی این مشکل وجود ندارد. در میلگرد های حرارتی در مقابل تغییرات دمایی مقاوم هستند و از کاهش استحکام و کیفیت بتن جلوگیری می ‌کنند. به همین دلیل امروزه بسیاری از افراد از میلگرد حرارتی در پروژه‌ های خود استفاده می‌ کنند تا تضمین کیفیت پروژه را افزایش دهند.

2

آرماتور حرارتی چیست؟

انواع آرماتور حرارتی

برای یافتن پاسخ دقیق ‌تر آرماتور حرارتی چیست باید با انواع مدل‌ های این مصالح فوق ‌العاده آشنا شویم. همان ‌طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم به دلیل کاربرد های فراوان آرماتور ها، مدل‌ ها و انواع زیادی از آن ‌ها تولید و وارد بازار می ‌شود.

میلگرد های حرارتی نیز از نظر ضخامت دارای مدل‌ های متنوعی هستند که رایج‌ ترین مدل‌ های آن با ضخامت یا همان قطر 4 و 5 میلی‌ متری وارد بازار می ‌شوند. پر قدرت ‌ترین آرماتور حرارتی مدل 4 میلی ‌متری آن است که از مقاومت بالایی برخوردار بوده و در هنگام اجرا در فواصل 25 میلی ‌متری از هم قرار می ‌گیرند.

تفاوت میلگرد حرارتی و میلگرد معمولی

به غیر از میلگرد یا آرماتور حرارتی، میلگرد های دیگری نیز در پروژه‌ ها استفاده می ‌شوند. در واقع میلگرد های معمولی رایج‌ ترین آرماتور هایی هستند که در اکثر پروژه‌ ها استفاده می‌ شوند و نسبت به آرماتور حرارتی قدیمی‌ تر هستند. میلگرد های معمولی نسبت به میلگرد های حرارتی کاربرد های کمتری دارند و همین امر نیز باعث شده قیمت کمتری داشته باشند. آرماتور حرارتی نسبت به تغییرات دمایی مقاوم است؛ ویژگی که در آرماتور معمولی وجود ندارد. اما برخی از مهندسین معتقدند که در صورت استفاده از میلگرد حرارتی تنها هزینه ‌های اضافه به پروژه وارد می ‌شوند.

دیدن کنید: تیرچه پیش تنیده

3

میلگرد حرارتی چیست؟

کاربرد آرماتور حرارتی در بتن و تیرچه‌بلوک

اما چرا این همه از آرماتور حرارتی تعریف می ‌کنند؟ کاربرد ها و ویژگی‌ های این آرماتور شامل چه مواردی است؟ برای درک بهتر پاسخ آرماتور حرارتی چیست می‌ خواهیم یکی از مهم‌ترین کاربردهای مهم این آرماتور که استفاده در بتن و تیرچه‌ بلوک است را مورد بررسی قرار دهیم.

 به طور کلی نقش این آرماتور جلوگیری از تنش بتن در مقابل تغییرات دمایی است. در صورت استفاده از این آرماتورها بتن پس از تجربه تغییر دما ترک نخورده و استحکام خود را از دست نخواهد داد.

به چه دلایلی از میلگرد حرارتی استفاده می‌ شود؟

اما چرا از میلگرد یا آرماتور حرارتی استفاده می ‌شود؟ همچنین اگر می‌ خواهید پاسخ آرماتور حرارتی چیست را به طورکامل بررسی کنید باید دلایل استفاده از این آرماتور را نیز بدانید. به طور کلی ترک‌ خوردن بتن و تیرچه ‌بلوک یکی از اساسی‌ ترین مشکلاتی است که در پروژه ‌های ساختمانی رخ می‌ دهد.

 پس از تولید بتن و خشک‌ شدن آن، انقباضی در ساختار بتن صورت می‌ گیرد که بر اثر کاهش رطوبت بوده و باعث ایجاد تنش‌ های کششی در بتن می ‌شود. پس از این اتفاق بتن دچار ترک‌ خوردگی در سطح خود می ‌شود. با وجود آرماتور حرارتی این ترک‌ ها تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می ‌کنند؛ این موضوع یعنی مقاومت بتن از طرف دیگر بیشتر شده است.

مشکلاتی که در صورت عدم استفاده از میلگرد حرارتی رخ می‌دهد

یکی از مهم ‌ترین بحث‌ هایی که در رابطه با آرماتور حرارتی چیست وجود دارد مشکلات عدم استفاده از آن می‌ باشد. تا به‌ حال به این فکر کردید که اگر در پروژه‌ ای از آرماتور حرارتی استفاده نشود امکان ایجاد چه مشکلاتی وجود خواهد داشت؟

در صورتی که از این آرماتور استفاده نشود، بتن دچار ترک شده و رطوبت و مواد معدنی به درون آن نفوذ می ‌کنند. این موضوع باعث افزایش خوردگی و کاهش مقاومت بتن به شکل شدیدی می ‌شود. از طرف دیگر عدم استفاده از آرماتور حرارتی باعث کاهش مقاومت سازه در برابر زلزله می ‌شود.

دیدن کنید: هالوکور

4

مزیت ارماتور حرارتی

آیا روش جایگزین برای استفاده از آرماتور حرارتی وجود دارد؟

برخی از مهندسین ساختمان ‌سازی بر این باورند که استفاده از آرماتور معمولی می ‌تواند مقاومت مورد نیاز بتن را تأمین کند و آرماتور حرارتی را یک نوع هزینه اضافه می‌ دانند. در صورتی که شما هم چنین تفکری دارید باید به‌ جای استفاده از آرماتور حرارتی از مصالح دیگری بهره ببرید که همان کاربرد را برای شما به ارمغان بیاورند. روش‌ هایی که برای جایگزین‌ کردن آرماتور حرارتی استفاده می‌ شود عبارت‌ اند از:

  • استفاده از بتن الیافی
  • کم‌کردن نسبت آب به سیمان
  • استفاده از فوق روان‌کننده
  • و…

نحوه عملکرد آرماتور حرارتی

برای پاسخ دادن به سوال آرماتور حرارتی چیست باید نحوه عملکرد آن نیز مورد بررسی دقیق قرار دهیم. عملکرد این آرماتور زمانی آغاز می ‌شود که پدیده جمع ‌شدگی در بتن رخ می ‌دهد. زمانی که رطوبت درون بتن در حال تبخیر شدن است، میلگرد حرارتی مانع از فرایند انقباض شده و با اثر کشسانی خود، از وارد آمدن فشار به بتن و ایجاد ترک جلوگیری می ‌کند. بتنی که با کمک آرماتور حرارتی ساخته شده باشد نسبت به سایر انواع بتن‌ ها از جمع ‌شدگی کمتری برخوردار خواهد بود.

دیدن کنید: قیمت تیرچه پیش تنیده

سخن پایانی

بتن یکی از اساسی‌ ترین مصالحی است که در بخش‌ های مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می‌ گیرد. برای مسلح ‌سازی این بتن از آرماتور های مختلفی استفاده می ‌شود که بهترین آن‌ ها آرماتور حرارتی است. آرماتور حرارتی نسبت به تغییرات دمایی مقاوم بوده و می‌ تواند جمع ‌شوندگی بتن را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.

هر چیزی که درباره آرماتور حرارتی چیست یا همان کاربرد های میلگرد حرارتی نیاز به دانستن داشتید را در این مقاله بررسی کردیم. شما می ‌توانید برای خرید انواع بتن ‌های پیش ‌ساخته یا تیرچه ‌های پیش تنیده از شرکت بپتا این مصالح را با کیفیتی بسیار بالا خریداری کنید.

فرایند تولید تیرچه پیش تنیده

فرایند تولید تیرچه پیش تنیده

معرفی سیستم تیرچه پیش تنیده

سیستم تیرچه پیش تنیده یکی از جدید ترین و بروز ترین سیستم های تیرچه در صنعت ساختمان سازی به حساب می آید. این تیرچه ها با کمک بروز ترین و بهینه ترین معادلات ریاضی طراحی شده اند و همین موضوع نیز باعث شده تا استفاده از آن‌ها در پروژه های ساختمانی اهمیت زیادی پیدا کند. به جرات می توان گفت، تیرچه های پیش تنیده را یکی از بهترین و به صرفه ترین مصالح ساختمانی دانست.

مهم ترین دلیلی که امروزه باعث شده تا به صورت عمده از این تیرچه ها در بسیاری از پروژه های ساختمانی استفاده شود، کاهش هزینه های اضافی برای پیمانکاران و مهندسان است؛ زیرا با استفاده از تیرچه پیش تنیده، مصرف بتن و دور ریز های بتنی کاهش یافته و به همین دلیل بسیاری از هزینه های اضافی از پروژه ها حذف می شود. همچنین مهم ترین کاربرد تیرچه پیش تنیده استفاده از آن در سقف واحد های ساختمانی است. این تیرچه ها که به شکل T هستند، در طول سقف کشیده شده و مقاومت بالایی را برای سقف ایجاد می کنند.

شرکت بپتا که یکی از بهترین و معتبر ترین تولید کنندگان تیرچه های پیش تنیده در ایران می‌باشد با استفاده از دستگاه های بروز آلمانی این تیرچه ها را تولید می کند. برای خرید تیرچه پیش تنیده شرکت بپتا می‌توانید از طریق راه های ارتباطی مختلف با این شرکت تماس حاصل فرمایید و این تیرچه‌ها را با قیمتی مناسب جهت استفاده در پروژه‌های خود خریداری نمایید.

اگر قصد دارید با فرایند تولید تیرچه پیش تنیده بیشتر آشنا شوید توصیه می کنیم مطالب این مقاله را از دست ندهید؛ زیرا مطالبی که در ادامه قصد بررسی آن‌ها را داریم، می‌توانند برای شما عزیزان بسیار کاربردی باشند.

خط تولید و روش ساخت تیرچه پیش تنیده

یکی از مواردی که باید در رابطه با تیرچه‌های پیش تنیده به آن مسلط باشید، نحوه ساخت تیرچه پیش تنیده است. این تیرچه‌ها با استفاده از قوی‌ترین دستگاه‌ها و جدید‌ترین روش‌ها تولید می‌شوند. از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که در کارگاه‌های ساخت تیرچه پیش تنیده اجرا می‌شوند، پیش تنیدگی و پس تنیدگی است. در تمامی مرحله‌های این کار از سیم‌ها و کابل‌های فولادی استفاده می‌شود که بین لنگر و جک‌های مخصوص قرار گرفته‌اند که برای اعمال فشار و تنش استفاده می‌شوند.

مهم‌ترین کار هنگام تولید تیرچه‌های پیش تنیده، عمل پیش کشیدگی است. برای انجام این کار ابتدا کابل‌های فولادی را بین لنگر‌ها و جک‌های مخصوصی قرار می‌دهند. سپس دور این کابل‌ها مقدار زیادی بتن ریخته می‌شود. در مرحله بعدی با کمک جک ها، سیم‌های فولاد که درون بتن قرار گرفته اند را آنقدر می کشند تا کابل به نهایت مقاومت خود برسد و بتن را مورد تنش قرار دهد. با تنش بتن، قسمت‌ های اضافه تیرچه از دور آن ریخته می شوند.

 در حین انجام این مرحله دستگاه، ویبره‌ای را به بتن وارد می‌کند تا با خارج کردن حباب‌ها، بتنی یک دست آماده کرده باشد. در انتها نیز زمانی که بتن کمی سفت شد، دو سر کابل ها را از جک ها جدا می کنند. با این کار کابل هایی که تا انتهای مقاومت خود کشیده شده بودند کمی جمع شده و قوسی به سمت بالا برای تیرچه ها ایجاد می کنند. قوس ایجاد شده پس از نصب درون سقف و بارگیری حالتی صاف به خود می‌گیرد.

توجه داشته باشید که روش ساخت تیرچه پیش تنیده شامل دو روش دستگاه تمام اتوماتیک اکسترودر و روش قدیمی استفاده از قالب می‌باشد.

ساخت تیرچه پیش تنیده

تولید تیرچه پیش تنیده با کمک دستگاه اکسترودر

دستگاه اکسترودر یک دستگاه تمام اتوماتیک است که در کشور آلمان ساخته شده و تولید تیرچه با کمک آن به بهترین شکل ممکن و بدون هیچ خطایی انجام می‌شود. توجه داشته باشید که تیرچه‌هایی که با استفاده از دستگاه اکسترودر تولید می‌شوند، توانایی دریافت استاندارد‌های بین المللی را دارند.

 دستگاه اکسترودر همزمان با قرار دادن بتن روی کابل‌ها به آن لرزه‌ای وارد می‌کند تا بتنی یک دست و متراکم ایجاد کند؛ در واقع این دستگاه با تنش بتن ریخته شده کمک می‌کند تا تیرچه نهایی بیشترین مقاومت را در برابر تخریب و شکستگی داشته باشد.

در مرحله بعدی پس از ریختن بتن روی کابل‌های فلزی دستگاه، حرارتی را با استفاده از بخار به بتن وارد می‌کند تا به اصطلاح بتن به مرحله فرآوری برسد. نیرویی که دستگاه اکسترودر روی بتن اعمال می‌کند در کمترین حالت 350 و بیشترین حالت 550 کیلوگرمی است.

تولید تیرچه پیش  تنیده

تولید تیرچه پیش تنیده با کمک قالب

علاوه بر دستگاه اکسترودر، فرایند تولید تیرچه پیش تنیده شامل روش دیگری به نام روش استفاده از قالب می‌باشد. روش استفاده از قالب برای تولید تیرچه‌های پیش تنیده روشی قدیمی به حساب می‌آید و امروزه کمتر از این روش در کارگاه‌ها استفاده می‌شود؛ در واقع این روش پس از ورود دستگاه اکسترودر به صنعت تیرچه سازی منسوخ شده و دیگر استفاده نمی‌شود.

دلیل این امر دستی بودن ساخت تیرچه در این روش است. زمانی که از دستگاه اکسترودر برای تولید تیرچه پیش تنیده استفاده می‌شود، این کار به صورت تمام اتوماتیک صورت می‌گیرد؛ به همین دلیل هیچ عیب و ایرادی درون تیرچه به وجود نمی‌آید. اما زمانی که تیرچه پیش تنیده با کمک قالب تولید می‌شود، افراد به صورت دستی به تولید آن پرداخته و همین موضوع نیز موجب می‌گردد تا خطا‌های زیادی روی آن اعمال شود.

از معایب استفاده قالب برای تولید تیرچه های پیش تنیده می‌توان به ترک برداشتن تیرچه‌ها پس از ساخت اشاره کرد. این ترک‌ها هنگام نصب تیرچه در پروژه‌های ساختمانی می‌توانند دردسر‌های زیادی را برای سازه ایجاد کنند. از طرف دیگر بتن‌هایی که روی این تیرچه اعمال شده‌اند دارای حباب‌های فراوانی هستند که در نهایت باعث کاهش کیفیت و مقاومت تیرچه می شوند.

همچنین به دلیل دستی بودن تیرچه هایی که با کمک قالب ساخته می شوند، هیچگونه استاندارد و گواهی بین المللی به آن ها تعلق نگرفته و استفاده از آن ها نیز به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود. اگر به دنبال خرید تیرچه پیش تنیده هستید که با دستگاه اکسترودر ساخته شده باشند، پیشنهاد ما به شما عزیزان محصولات شرکت بپتا است؛ زیرا برای ساخت تیرچه پیش تنیده این شرکت از دستگاه اکسترودر آلمانی استفاده می شود.

مزیت های استفاده از سیستم تیرچه پیش تنیده

  1. کاهش چشمگیر بتن ریزی در مقایسه با تیرچه های فندوله ای و فلزی
  2. امکان اجرای تنها یک ردیف شمع بندی برای دهانه های بزرگتر از 4 متر
  3. کیفیت بسیار بالا در مقابل تیرچه های فلزی و بتنی
  4. قابلیت اجرای سقف با دهانه های بلند تا 12 متر
  5. کاهش هزینه های اجرای سقف به دلیل کم شدن مصرف میلگرد و بتن
  6. عدم نیاز به میلگرد ممان منفی در انتهای تیرچه های پیش تنیده به علت فرض دو سر مفصل در طراحی
  7. کمتر شدن وزن سقف و کاهش نیروی زلزله
  8. عدم نیاز به اجرای شمع بندی موقت در زیر تیرچه های پیش تنیده تا دهانه های 4.5 متر برای سربار مسکونی

با در نظر گرفتن این مزیت ها می توانید با خیال راحت از تیرچه پیش تنیده در پروژه های ساختمانی خود استفاده کنید. توجه داشته باشید که این مزیت ها تنها در تیرچه هایی که با دستگاه اکسترودر ساخته شده اند وجود دارند.

فراید ساخت تیرچه 
پیش تنیده

سوالات متداول

بهترین روش ساخت تیرچه پیش تنیده کدام روش است؟

روش‌های مختلفی برای ساخت تیرچه های پیش تنیده وجود دارد از روش قالب گیری گرفته تا روش استفاده از دستگاه اکسترودر. بهترین و جدید ترین روش ساخت تیرچه پیش تنیده، استفاده از دستگاه اکسترودر آلمانی می باشد. دستگاه اکسترودر آلمانی به صورت تمام خودکار و به بهترین شکل ممکن تیرچه پیش تنیده را تولید می کند.

مزیت هایی که باعث شده از تیرچه پیش تنیده در اکثر پروژه های ساختمانی استفاده شود شامل چه مواردی می شود؟

با نصب تیرچه پیش تنیده در سقف واحد های ساختمانی، مزایای زیادی نصیب کارفرما می شود. از مهم ترین مزیت های این تیرچه می توان به کاهش هزینه های اجرای سقف، کمتر شدن وزن سقف و افزایش مقاومت آن در برابر زلزله، قابلیت اجرای سقف با دهانه‌های بلند تا 12 متر و… اشاره کرد.

بهترین شرکت برای تهیه تیرچه پیش تنیده کدام شرکت است؟

شرکت‌های بسیاری در ایران هستند که به تولید تیرچه‌های پیش تنیده می‌پردازند. یکی از بهترین شرکت‌هایی که با جدید‌ترین فرایند تولید تیرچه پیش تنیده، این تیرچه‌ها را تولید و به بازار عرضه می‌کند، شرکت بپتا است. توجه داشته باشید که نحوه ساخت تیرچه پیش تنیده این شرکت با کمک دستگاه اکسترودر آلمانی صورت می‌گیرد که باعث شده تا این تیرچه‌ها از کیفیت بسیار بالایی برخوردار باشند.

کنترل ترک و انحراف تیرچه پیش تنیده

مقدمه

آیا با تیرچه‌های پیش تنیده آشنایی ندارید و نمی دانید که در کجا ها کاربرد دارند؟ در تیرچه های پیش تنیده خود شاهد ترک و انحراف هستید و نمی دانید چگونه باید آن ها را کنترل و برطرف کنید؟ پیشنهاد می کنیم برای رسیدن به پاسخ این سوالات تا انتها همراه ما باشید؛ زیرا در این مقاله می خواهیم به یک موضوع مهم و اساسی که در دنیای ساختمان سازی وجود دارد، بپردازیم و آن هم بررسی نحوه کنترل ترک و انحراف تیرچه پیش تنیده است.

به دلیل تقاضای بالای این محصول شرکت های زیادی به تولید این تیرچه ها می پردازند که همه آن ها از کیفیت خوبی برخوردار نبوده و ممکن است در دراز مدت مشکلاتی را برای شما ایجاد کنند. یکی از شرکت هایی که تیرچه پیش تنیده با کیفیتی را تولید و به بازار عرضه می کند، شرکت بپتا است. این شرکت از سال 1383 فعالیت خود را در زمینه تولید مصالح ساختمانی آغاز کرده و امروز به یکی از بزرگترین تولید کنندگان تیرچه پیش تنیده در ایران تبدیل شده است. شما میتوایند برای خرید تیرچه پیش تنیده و دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد با مشاورین مجموعه تماس بگیرید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تیرچه های پیش تنیده شرکت بپتا و نحوه کنترل ترک و انحراف این تیرچه ها توصیه می کنیم مطالب این مقاله را با دقت مطالعه نمایید.

پژوهش های عملی درباره تیرچه پیش تنیده

قبل از آشنایی با نحوه کنترل ترک و انحراف تیرچه پیش تنیده، ابتدا بهتر است برخی پژوهش های عملی که روی این تیرچه ها انجام شده است را با هم بررسی کنیم. به طور کلی تیرچه ها یکی از مصالح اساسی و مهم در ساختمان سازی به حساب می آیند. در سال های اخیر این تیرچه ها در خود ایران تولید می شوند و دیگر نیازی نیست آن ها را از دیگر کشور ها مانند چین، روسیه و… وارد کنیم.

این تیرچه ها نوعی تیرچه بتنی هستند که با استفاده از تکنولوژی به روز پیش تنیدگی ساخته می شوند. این نوع تیرچه ها مزایای زیادی نسبت به تیرچه های معمولی داشته و در کاهش هزینه ها، آلودگی، استفاده از مصالح مهمی همچون فولاد و… به کارفرمایان کمک کرده و باعث کم شدن هزینه های آن می شود. از آن جایی که تیرچه ها در اسکلت بندی ساختمان ها اهمیت زیادی داشته و باعث انتقال وزن و فشار سقف به تیر های اصلی می شوند، حتما باید از تیر های استاندارد و مناسب در ساخت سازه های ساختمانی استفاده کرد.

متاسفانه در سال های اخیر، کارفرمایان در ایران به دلیل هزینه کمی که تیرچه های خرپایی داشتند، از آن ها در ساخت سقف ها استفاده می کردند. این تیرچه ها خیلی سال است که در کشور های توسعه یافته منسوخ شده و دیگر استفاده نمی شوند. در کشور ایران نیز به تازگی استفاده از تیرچه های خرپایی ممنوع شده و کارفرمایان باید از تیرچه پیش تنیده در ساخت پروژه های خود بهره ببرند.

به دلیل تازگی تکنولوژی ساخت تیرچه های پیش تنیده در ایران، پژوهش های محدودی در این زمینه انجام شده و بسیاری از کارفرمایان به دنبال پژوهش هایی عملی هستند تا نحوه عملکرد این تیرچه ها را در شرایط مختلف را بررسی کنند.این پروژه های عملی به صورت زیر هستند:

توزیع فشار در تیرچه پیش تنیده

در ابتدا که این تیرچه ها ابداع شده بودند، روی آن ها آزمایشات و تست های مختلفی انجام می گرفت. متخصصان با بررسی نتیجه این آزمایشات پی بردند که توزیع فشار در تیرچه های پیش تنیده شده به درستی انجام نمی شود. این مشکل به دلیل محدودیت مقاومت فولاد و انقباض و خزش بتن تحت فشار ایجاد شده بود.

اما خوشبختانه امروزه به دلیل پیشرفت در تکنولوژی، فولاد هایی که در ساخت این تیرچه ها به کار می روند مقاومت بسیار بالاتری داشته و خاصیت خزشی تیرچه های پیش تنیده را بهتر می کنند. در تیرچه های پیش تنیده جدید، به علت مقاومت بالای فولاد، تنش مقاومتی آن ها به 0.2 درصد می رسد که خود نتیجه ای فوق العاده محسوب می‌شود. همین امر نیز باعث شده است تا کنترل ترک و انحراف تیرچه پیش تنیده راحت تر انجام شود.

تیرچه های پیشتنیده

روش های پیش فشردگی برای تیرچه های پیش تنیده

در یک سری از آزمایشات صورت گرفته که به طور عملی روی تیرچه های پیش تنیده انجام شود، روش هایی را برای پیش فشردگی این تیرچه ها طراحی کرده اند. این امر به مقاومت و خاصیت خیزشی تیرچه های پیش تنیده افزوده و کاربرد آن ها را در ساختمان سازی بیشتر می کند.

 برای این کار از دو تکنیک اساسی در زمان ساخت تیرچه های پیش تنیده استفاده می کنند. این دو تکنیک تقریبا با هم یکسان بوده و تنها در کشش کابل های فولادی به کار رفته در آن ها با هم متفاوت هستند. در یکی از این روش ها، پیش تنیدگی تیرچه قبل از سخت شدن بتن انجام می شود و در روش دیگر این کار بعد از سخت شدن بتن اتفاق می افتد. استفاده از روش های پیش فشردگی یکی از راه های کنترل ترک و انحراف تیرچه پیش تنیده می باشد.

آزمایش و تست تیرچه پیش تنیده

به دلیل اهمیت بالایی که این تیرچه ها در صنعت ساختمان سازی دارند، آزمایش های متنوعی برای تست سلامت آن‌ها صورت می گیرد. یکی از این آزمایشات طبق مراحل زیر انجام می شود:

1) در اولین مرحله برای انجام این کار ابتدا دستگاه های تولید کننده تیرچه پیش تنیده بررسی می شوند. توجه داشته باشید که تمامی  این دستگاه ها ساخت کشور آلمان بوده و از کیفیت بالایی برخوردار هستند. درست است که این دستگاه ها کیفیت بسیار بالایی دارند، اما ممکن است پس از مدتی دچار مشکل شوند؛ همین امر نیز تست کردن این دستگاه ها را واجب می کند.

2) سپس باید لوازم و ابزار های آزمایشگاهی که در کارخانه مورد نظر وجود دارند نیز بررسی شوند.

3) در مرحله بعدی کیفیت مواد اولیه ساخت تیرچه پیش تنیده مورد سنجش قرار می گیرند.

4) پس از تست مواد اولیه، یک تیرچه پیش تنیده را تولید می کنند تا از کیفیت ساخت و مقاومت آن مطمئن شوند.

5) در آخرین مرحله نیز تست هایی روی بتن تیرچه ساخته شده انجام می شود تا از کیفیتی که بتن ها باید طبق آئین نامه نظام مهندسی داشته باشند، اطمینان حاصل کنند.

نتایج آزمایش و تست تیرچه پیش تنیده

بررسی نتایج های بدست آمده از آزمایش و تست های تیرچه پیش تنیده یکی از مهم ترین مراحلی است که قبل از استفاده از این تیرچه ها باید انجام دهید. این نتایج می توانند به مهندسین در کنترل ترک و انحراف تیرچه پیش تنیده کمک شایانی کنند و از بروز مشکلات جلوگیری نمایند.

به طور کلی این نتایج شامل اطلاعاتی مانند پیش تنیدگی موثر، ظرفیت لحظه ای، عرض ترک خمشی،  داده های انحرافی بار، مقاومت فولاد، خزش و لغزش بتن، درجه بندی مواد اولیه به کار رفته در ساخت و… می شود. همچنین یکی از مهم ترین داده هایی که از این نتیجه گیری بدست می آید اندازه نیرو پیش تنیدگی موثر برای تعیین تنش خالص فولاد است.

کنترل ترک تیرچه پیش تینده

سوالات متداول

استفاده از تیرچه بتن مسلح بهتر است یا تیرچه پیش تنیده؟

استفاده از تیرچه های بتن مسلح هم در ایران و هم در کشور های توسعه یافته منقضی شده و استفاده از آن ها ممنوع می باشد. تیرچه های پیش تنیده نوعی جدید و بروز‌تر از تیرچه‌ها هستند که مقاومت بیشتری برای سقف ها ایجاد می‌کنند.

تیرچه‌های پیش تنیده چگونه تولید می شوند؟

برای تولید تیرچه‌های پیش تنیده ابتدا سیم‌های فولادی را در طول این تیرچه ها کشیده و سپس به قالب بتنی انتهای تیرچه متصل می کنند. پس از پوشش فولاد ها توسط بتن، سیم ها آزاد و تیرچه آماده استفاده می شود.

بهترین تیرچه پیش تنیده ایران توسط چه شرکتی تولید می‌شود؟

شرکت بپتا یکی از بهترین شرکت های تولید کننده تیرچه پیش تنیده در ایران می باشد. این شرکت تیرچه های فوق العاده با کیفیتی را تولید کرده و از بهترین دستگاه های آلمانی برای ساخت این تیرچه ها استفاده می‌کند.

خم و باز کردن میلگرد تیرچه پیش تنیده

خم و باز کردن میلگرد تیرچه پیش تنیده

خم و باز کردن میلگرد تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده یکی از مهم‌ ترین تجهیزات ساختمانی است که نقش مهمی در بالا بردن سرعت عملیات اجرایی و افزایش تحمل تنش های فشاری دارد. در حال حاضر خم و باز کردن میلگرد تیرچه پیش تنیده برای ارزیابی میزان شکل پذیری میلگردهای کششی در محل جوشکاری انجام می‌ شوند؛ این کار می‌ تواند به تعیین کیفیت و ماندگاری تیرچه‌ ها کمک کند. در آزمایش خم و باز کردن میلگرد تیرچه پیش تنیده به اندازه 90 درجه، نباید هیچگونه ترک خوردگی و بریدگی در محل جوش اتفاق بیفتد.

آزمایش تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده به عنوان یکی از جدیدترین مصالح ساختمانی در کشور ایران شناخته می‌ شود، بسیاری از مهندسین و صاحبان پروژه به منظور بررسی سیستم تیرچه پیش تنیده اقدام به آزمایش آن می‌ کنند. این کار می‌ تواند نقش مهمی در کاهش مصرف مصالح ساختمانی و کاهش آلودگی‌ های محیط داشته باشد. 

علاوه بر این، میزان تحمل آن در برابر وزن ساختمان و کیفیت و ماندگاری آن را نیز تعیین می کند. در حال حاضر انجام آزمایش‌ های تیرچه پیش تنیده باعث تعیین دوام تیرچه‌ ها در برابر وزن سازه و بررسی استحکام آن‌ها می‌ شود؛ تیرچه‌ها باید مناسب با نوع و تعداد طبقات ساختمان انتخاب شوند.

آزمایش مصالح تیرچه پیش تنیده

در آزمایش مصالح تیرچه پیش تنیده، برای بررسی میزان تاثیر جوشکاری روی فولاد، تیرچه و میلگرد مورد نظر باید دارای یک گره جوش در وسط باشد که در زمان خم کردن میله، گره جوش به طرف بیرون فلکه و در وسط انحنا قرار بگیرد. در این آزمایش، دمای میلگردهای آزمایش شده نباید کمتر از 5- درجه سانتیگراد باشد؛ علاوه بر این، میله‌ ها باید به اندازه 90 درجه خم شوند تا کیفیت و استحکام آن‌ها به طور دقیق بررسی شود. 

در نظر داشته باشید در آزمایش مصالح سازه پیش تنیده، از سیم‌ های فولادی به قطر 5 میلیمتر استفاده می‌ کنند. آزمایش صحیح و اصولی مصالح تیرچه پیش تنیده، باعث کاهش قابل ملاحظه‌ای در حجم بتن و افزایش عمر و ماندگاری سازه‌ های ساختمانی می‌ شود.

آزمایش تیرچه پیش تنیده

نکات مهم هنگام آزمایش

هنگام آزمایش تیرچه پیش تنیده بهتر است به نکات مهم زیر توجه کنید:

  1. پس از نصب این تیرچه‌ ها باید به مدت یک هفته استراحت داشته باشند تا مقاومت اولیه آن‌ها مشخص شود.
  2. باید از تیرچه پیش تنیده مناسب و استاندارد بر اساس ابعاد و متراژ سقف ساختمان استفاده شود.
  3. میلگرد و تیرچه پیش تنیده باید در فواصل استاندارد و مناسب از یکدیگر قرار بگیرند.
  4. هنگام آزمایش و نصب باید به ضخامت تیرچه و اندازه آن‌ها توجه کرد.
  5. به ضریب ارتجاعی آن توجه شده و بهترین نوع آن برای تنش های بالا خریداری شود.

به منظور خرید انواع بتن پیش تنیده آماده، با کیفیت بالا می‌ توانید از طریق مجموعه بپتا اقدام کنید، شرکت سازه بتن پیش تنیده امروز (بپتا) انواع قطعات بتنی آماده را با استفاده از نیروی ماهر و جوان تولید کرده و برای ساخت انواع سازه‌ های مستحکم در اختیار افراد متقاضی قرار می‌ دهد.

آزمایش مصالح تیرچه پیش تنیده

سوالات متداول

مزایای تیرچه پیش تنیده چیست؟

سازه‌ های پیش تنیده مقاومت زیادی در برابر زنگ زدن دارند، علاوه بر این می‌ توان از آن‌ها برای ساختمان‌ های بزرگ و چند طبقه به منظور افزایش استحکام و بالا رفتن سختی سازه استفاده کرد.

برای تولید تیرچه پیش تنیده از چه لوازمی استفاده می‌ شود؟ 

به منظور ساخت این سازه‌ ها از تجهیزات مختلفی از جمله قالب‌ های مخصوص، ویبراتور لرزاننده، تکیه‌ گاه و بستر مخصوص، جک مخصوص، پمپ هیدرولیک و… استفاده می‌ شود.

هزینه خرید و نصب سازه پیش تنیده چقدر است؟

هزینه خرید و نصب این سازه‌ ها به موارد مختلفی مانند ضخامت، کیفیت فولاد، حجم تیرچه و برند سازنده بستگی دارد؛ این سازه‌ ها در کنار داشتن کارایی منحصر به فرد، قیمت منصفانه و مناسبی دارند.

انواع بلوک پرکننده بین فضای تیرچه پیش تنیده

انواع بلوک پرکننده بین فضای تیرچه

انواع بلوک پرکننده بین فضای تیرچه پیش تنیده

از بلوک های پرکننده در تیرچه های پیش تنیده استفاده می شود و باعث ایمنی بیشتر محصول و کاربردی تر شدن تیرچه های پیش تنیده می شود. برای ساخت تیرچه های پیش تنیده به شکل تی از بتن های پر کننده با ابعاد متفاوت استفاده می شود. 

این بلوک های پرکننده به علت داشتن وزن خاص علاوه بر پر کردن فضاهای خالی تیرچه می توانند خلا بتن آرمه ها را پر کنند. طول بلوک های پرکننده با توجه به تیرچه پیش تنیده انتخاب می شود. علاوه بر این بلوک های پرکننده دارای کیفیت بسیار بالایی هستند. 

بلوک های پلاستوفوم و پلی استایرن

بلوک های پلاستوفوم و پلی استایرن از جنس پلاستیک است و به همین دلیل دارای انعطاف بالایی هستند و از آنها در اندازه های متفاوت استفاده می شود و به راحتی خلاهای تیرچه پیش تنیده را به آسانی پر می کند. بلوک پلاستوفوم و پلی استایرن یک محصول شیمیایی و پتروشیمیایی است و راحتی می توان با مصالح ساختمانی از آن استفاده کرد. 

مزایای این بلوک ها شامل قیمت مقرون به صرفه آنها، قابلیت حمل اسان ها و سبکی است به همراه مقاومت بالای این بلوک ها به نسبت تغییرات آب و هوایی است. بلوک های پلاستوفوم و پلی استایرن نسبت به فشار و ضربه های فیزیکی مقاوم هستند. 

این بلوک ها امنیت ساختمان به شدت بالا می برند و همچنین به راحتی می توان این بلوک ها را نصب کرد و از آنجایی که به راحتی می توان این بلوک ها را نصب کرد برای ساختمانهای چند طبقه به شدت محبوب هستند. 

بلوک های پلاستوفوم و پلی استایرن

بلوک‌های سیمانی و بتنی

یکی دیگر از انواع بلوک های پرکننده بلوک های سیمانی و بتنی هستند که به علت وجود مزیت برش راحت برای دیوار ها و سقف کاربرد دارند و همچنین این بلوک ها آثار شیمیایی به جا نمی گذارند و همچنین به علت امکان طراحی با فوم به فوم بتن نیز معروفند. 

بلوک های سیمانی و بتنی به راحتی می توانند وزن تیرچه پیش تنیده را تحمل کنند و اگر با ملات آهک تولید شوند قابل بازیابی هستند. همچنین این نوع بلوک ها نسبت به سرما، رطوبت، باد و باران و گرما مقاوم هستند و دارای کارایی و دوام بالایی نیز می باشند. 

بلوک‌ هبلکس

مهمترین مزیت استفاده از بلوک هبلکس کاهش مصرف فولاد و آهن است. این نوع بلوک به صورت یک عایق حرارتی عمل می کند و با این بلوک می توان در مصرف روکش صرفه جویی کرد و به راحتی و سریع این بلوک ها را نصب کرد. 

بلوک های بتنی و سیمانی

بلوک‌ سفالی

نوع دیگر بلوک های پرکننده، بلوک سفالی است که به علت وزن سنگین برای استفاده در سقف ها توصیه نمی شود. این نوع بلوک ها در فواصل 50 تا 60 سانتی نتری بهترین عملکرد را دارند. بلوک های سفالی در حدود 7 کیلوگرم وزن دارند و به علت شکنندگی و سنگینی آنها کمتر مورد استفاده هستند و زمان نصب این نوع بلوک ها طولانی تر است. البته می توان مزایای این نوع بلوک ها را نیز برشمرد که دارای مقاومت بالایی در برابر گرما، سرما، آتش سوزی، باد و باران هستند. 

گاهی می توان برای کاهش وزن این نوع بلوک ها از یونولیت های پرکننده استفاده کرد که وزن سازه را نسبتا کاهش می دهند، همچنین نوع بلوک پرکننده سفالی فوم دار پرکاربردترین نوع بلوک های سفالی است که در سازه ها به کار می رود. 

بلوک‌ لیکا

برای ساخت بلوک لیکا از دانه های رس فشرده شده استفاده می شود، این نوع بلوک ها جز پوکه های معدنی با دانه های بسیار سبک هستند. با قرار گرفتن در دمای ب1200 سانتیگراد گازهای رس شده خارج می شود و دانه های رس دچار انبساط شده و بهترین بلوک عایق حرارتی ایجاد می شود که حداقل 3 برابر در برابر حرارت مقاومت دارد. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که در صورت قرار گرفتن در معرض انقباض زیاد این نوع بلوک دچار ترک خوردگی می شود.

بلوک‌ سفالی

بلوک‌ پرلکس

بلوک پرلکس با استفاده از دو روش با پلی استایرن و بدون آنها تولید و توزیع می شود و مهمترین ویژگی این نوع بلوک ها مقاومت بالا نسبت به حرارت است. علاوه بر این بلوک های پرلکس عایق صوتی نیز هستند. 

بلوک‌ بتن گازی

یک نوع دیگر بلوک های پرکننده بلوک بتن گازی است که دارای عایق حرارتی و صوتی هستند، همچنین این نوع بلوک ها به راحتی قابل نصب هستند و از رنگ بندی متنوعی نیز برخوردارند.

بلوک معدنی

بلوک‌ پوکه معدنی

بلوک پوکه معدنی از خاکستر های آتشفشانی به دست می آید و یک عایق حرارتی و صوتی مناسب است و در مقایسه با بلوک های لیکا تخلخل کمتری نیز دارد. 

بلوک‌ یونولیت

یکی از بهترین نوع بلوک ها برای استفاده در سقف بلوک های یونولیتی هستند که علت اصلی این امر به وزن کم این نوع بلوک ها برمیگردد. بلوک های یونولیتی پرکننده مناسبی برای تیرچه های پیش تنیده هستند و باعث ایجاد وزن اضافی در سازه نمی شوند. بلوک یونولیت در ساختمان سازی کاربرد بالایی دارد. از مزایای بلوک یونولیت می توان به قابلیت چسبندگی آن به سایر مصالح، کم وزن بودن، ممانعت از نفوذ سرما و گرما، عدم ایجاد دود در هنگام سوختگی و مقاومت بالای این نوع بلوک نسبت به آب و حمل و نقل آسان آن اشاره کرد. 

بلوک یونولیت

بلوک‌ اسفنجی

در ساخت بلوک اسفنجی از مواد مختلفی استفاده می شود که همین باعث می شود تا به راحتی خلاهای موجود در تیرچه پیش تنیده را پر کنند. از بلوک های اسفنجی به راحتی می توان همراه مصالح ساختمان استفاده کرد، در ضمن به علت خاصیت عایق بودن بالای آنها باعث صرفه جویی انرژی می شوند و می توانند در ساخت سازه ها به راحتی به کار روند. 

بلوک گچی

یکی دیگر از انواع بلوک های پرکننده که برای پر کردن خلاهای تیرچه پیش تنیده به کار می رود، بلوک گچی است که یک بلوک پرکننده عایق صوتی و حرارتی است. همچنین این نوع بلوک ها در رنگ بندی متنوعی وجود دارد و به راحتی نیز قابل نصب هستند. 

بلوک گچی

جمع بندی

برای پر کردن خلاهای تیرچه پیش تنیده از بلوک های مختلفی استفاده می شود که برای همین منظور طراحی و تولید شده اند.در این مقاله سعی کردیم انواع بلوک های پرکننده به همراه ویژگی های هر کدام را بر شماریم. هر کدام از این بلوک ها دارای مزایا و معایب خود هستند و شما می توانید با توجه به نیاز ساختمان خود از یکی از این بلوک ها در ساختمان سازی استفاده کنید. 

انواع بلوک پرکننده بین فضای تیرچه پیش تنیده

سوالات متداول

بلوک لیکا از چه ماده ای ساخته شده است؟

بلوک لیکا در واقع دانه های رس منبسط شده است که با قرار گیری در دمای 1200 درجه و خارج شدن گاز خاک رس به شکل منبسط در می آید. 

معایب استفاده از بلوک یونولیت چیست؟

بلوک های یونولیت به راحتی آتش می گیرند، دارای چگالی بالایی هستند و همچنین از عبور تابش نور خورشید جلوگیری می کنند. 

از چه نوع بلوک هایی در سقف سازه استفاده می شود؟

از انواع بلوک ها همچون بلوک های بتنی و سیمانی و بلوک های یونولیت می توان در سقف سازه استفاده کرد.

یکی از بهتر بلوک ها برای استفاده در ساختمان های چند طبقه و آپارتمان ها چیست؟

بلوک های پلی استایرن و پلاستوفوم به علت وزن سبک، راحتی نصب و مقاومت بالا در برابر باد و طوفان برای استفاده در ساختمان های چند طبقه توصیه می شوند.

جک زیر سقفی

جک زیر سقفی

جک زیر سقفی چیست؟

سقف یکی از مهم‌ ترین قسمت‌ های ساختمان است که به نوبه خود فشار بالایی را تحمل می‌ کنند، به طور معمول برای تحمل این بار از جک زیر سقفی استفاده می‌ شود. این جک‌ ها از پرکاربردترین تجهیزات ساختمانی به حساب می‌ آیند که انواع گوناگونی داشته که هر کدام دارای کارایی و مشخصات ظاهری مربوط به خود است.

در حال حاضر جک زیر سقف یکی از تجهیزات پراستفاده در پروژه‌های عمرانی به حساب می‌ آید و می‌ تواند به راحتی بار وارد شده به سقف را تحمل کند. امروزه برای بالا بردن استقامت و پایداری بیشتر سقف‌ ها از این نوع جک ساختمانی استفاده می‌ شود. در صورتی که تمایل دارید اطلاعات بیشتری در مورد جک زیر سقفی به دست بیاورید می‌ توانید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

ویژگی های جک زیر سقفی

جک زیر سقفی همانند دیگر تجهیزات ساختمانی دارای ویژگی‌ های منحصر به فردی است که از مهم ترین آن‌ها می‌ توانیم موارد زیر را نام ببریم:

● باعث افزایش سرعت اجرای ساختمان می‌ شوند.

● دارای وزن سبکی هستند.

● صرفه اقتصادی بالایی دارند و با هزینه کم می‌ توان آنها را تهیه کرد.

● دارای اندازه و طول متغیر برای تمام ساختمان‌ ها هستند.

● می‌ توان طول آن‌ها را در اندازه دلخواه تنظیم کرد.

● طول عمر بالا و رنگ و پوشش متنوعی دارند.

● سطح اتکای قوی داشته و از ریزش سقف یا ایجاد هرگونه خسارت مالی و جانی جلوگیری می‌ کنند

کاربرد جک زیر سقفی

جک زیر سقفی که آن را با نام شمع یا پایه کمکی نیز می‌ شناسند وظیفه نگهداری موقت سقف و تحمل بار آن را دارد، این وسیله یک ابزار کاربردی در سازه‌ های ساختمانی و عمرانی است که تمامی وزن ساختمان و سقف را تا پایان مراحل ساخت و تکمیل هر طبقه تحمل می‌ کند.

فرقی ندارد ساختمان شما چند طبقه باشد، زیرا جک ساختمانی برای هر طبقه به طور مجزا استفاده می‌ شود. اهمیت استفاده از انواع جک زیر سقفی به حدی زیاد است که امروزه به منظور حفظ ایمنی و پیشگیری از حوادث ناگوار، انواع مختلف آن در اندازه و ابعاد متنوع تولید می‌ شود.

جک های زیر سقفی

انواع مختلف جک زیر سقفی

جک زیر سقفی دارای انواع مختلفی است که شما می‌ توانید بر اساس نوع نیاز، جک مورد نظر را انتخاب کنید؛ از اصلی‌ترین انواع جک زیر سقف می‌ توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

جک سقفی صلیب ثابت

این جک از پرمصرف‌ترین و ساده‌ترین انواع جک ساختمانی است که به دلیل داشتن صلیب پهن، قسمت بیشتری از سقف و تیرچه را پوشش می‌ دهد.

جک سقفی T شکل سیار

دارای قسمت صلیبی T شکل متحرک است که انعطاف پذیری بیشتری نسبت به جک‌ های دیگر دارد. ارتفاع این جک به راحتی تنظیم می‌ شود و معمولاً برای سازه‌ هایی با وزن کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جک سقفی U شکل عراقی

از این نوع جک بیشتر برای نگهداری پل و تیرچه استفاده می‌ شود، این محصول دهانه کوچکی دارد و معمولا برای ساختمان های سبک و غیر بتی مناسب است.

نحوه استفاده از جک زیر سقفی

نحوه استفاده از جک زیر سقفی برای هر کدام از انواع دستگاه‌ های جک متفاوت است، در زیر به نحوه استفاده از هر کدام از این تجهیزات اشاره می‌ کنیم:

جک صلیب ثابت

برای استفاده از این جک ابتدا باید آن را زیر سقف برد و با استفاده از میله رزوه ارتفاع جک را تنظیم کرد، سپس بخش صلیبی شکل را در قسمت دلخواه سقف قرارداد تا سقف را محکم نگه دارد.

جک سقفی T شکل متحرک

جک سقفی T شکل نیز همانند جک صلیب ثابت، دارای یک میله رزوه هست که می‌ توان ارتفاع آن را تنظیم کرد با این تفاوت که قسمت صلیب آن به صورت متحرک است و می‌ توان آن را در زاویه‌های گوناگون قرار داد و به راحتی آن را تنظیم کرد.

جک U شکل

ارتفاع جک U شکل با استفاده از پیچ و مهره‌ هایی که در سوراخ‌ های روی پایه آن قرار دارند، تنظیم می‌ شوند این جک‌ ها تا ارتفاع ۴.۵ متر تنظیم شده و توان تحمل ۱۵۰۰ کیلوگرم را دارند.

فاصله استاندارد جک های زیر سقفی چقدر است؟

تعیین فاصله استاندارد جک‌ های زیر سقفی توسط مهندسین و متخصصان با توجه به حجم و وزن بتن مشخص می‌ شود اما به طور کلی در سقف‌های معمولی این فاصله باید بین ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر باشد.

توجه داشته باشید علاوه بر اهمیتی که جک زیر سقفی دارد شما باید برای حفظ انسجام و ایمنی ساختمان از بتن‌ های باکیفیت استفاده کنید.

در حال حاضر شرکت سازه بتن بپتا انواع قطعات بتنی مرغوب را در ابعاد و ضخامت‌ های مختلف تولید و در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد به طوری که خیال شما از بابت کیفیت و ماندگاری آن‌ها راحت است. این محصولات دارای نشان استاندارد هستند و با استفاده از مواد اولیه مرغوب تولید می‌ شوند به طوری که می‌ توان آنها را بدون نگرانی جایگزین تیرچه بتن های سنتی کرد.

بهترین زمان برای برداشتن جکهای زیر سقفی

مدت زمان نگهداری جک‌ های زیر سقفی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله اصلی‌ترین این عوامل دما و نوع مصالح مصرفی است.

در صورت وجود دمای طبیعی مانند ۲۴ درجه به بالا می‌ توان این تجهیزات را بین ۱۰ تا ۳۰ روز برداشت. هر چقدر دما بیشتر باشد بتن ها زودتر خشک شده و سریع تر می توان اقدام به برداشتن آن‌ها کرد. دقت کنید برداشتن جک ها باید به آرامی و بدون فشار و ضربه انجام شود.

انواع جک زیر سقفی

سوالات متداول

 متداول ترین جک زیر سقفی کدام است؟

جک‌ های زیر سقفی دارای تنوع بالایی هستند که از متداول‌ترین آن‌ها می‌ توان به صلیب ثابت، بدون صلیب، U شکل عراقی، T شکل سیار و تلسکوپی اشاره کرد.

قیمت جک زیر سقفی چقدر است؟

قیمت جک زیر سقفی بر اساس کاربرد، اندازه و نوع آن متفاوت است عوامل دیگری مانند ضخامت، قطر و وزن جک نیز می‌ تواند در تعیین قیمت آن تاثیرگذار باشد. شما می‌ توانید قبل از خرید یا اجاره این جک‌ها در ابتدا از قیمت آن اطلاع پیدا کرده و پس از کسب اطلاعات لازم اقدام به سفارش آنها کنید.

برای یک ساختمان از چند جک سقفی استفاده کنیم؟

بسته به متراژ ساختمان، تعداد جک سقفی مورد نیاز متفاوت است به طور استاندارد برای هر متر مربع سقف، باید از یک جک سقفی استفاده شود.

فونداسیون یا پی ساختمان

فونداسیون ساختمان

فونداسیون یا شالوده چیست؟

فونداسیون، پی یا شالوده؛ پایین ترین قسمت یک سازه است که وظیفه تحمل بارهای سازه و انتقال آن بارها را به زمین یا بستر زیر سازه را دارد و بدین ترتیب باعث می شود سازه به صورت عمودی و پایدار باقی بماند. بنابراین فونداسیون یا شالوده در ساختمان بخش مهمی از پایداری و استحکام یک سازه است.

به عبارت دیگر فونداسیون تمام تنش های احتمالی که از سقف (باران و برف) و اطراف( باد و سیل) و حتی خود زمین (زلزله) به سازه منتقل می شود را به خاک یا بستر سازه منتقل می کند.

مسئله حائز اهمیت  این است که خاک زیر هر سازه با توجه به وضعیت ژئوتکنیکی خود میزان مشخصی از تنش را تحمل میکند و اجرای فونداسیون در اینجا به امری ضروری بدل می شود؛ چرا که فونداسیون یا پی ساختمان باعث می شود بارهای وارده از سازه در سطحی وسیع تر بر روی زمین پخش شود و با این کار تنش وارده از طرف سازه به خاک کاهش پیدا کند و فشار سازه برای خاک قابل تحمل شود.

در ادامه باید اشاره کرد که فونداسیون ساختمان با توجه به نوع مصالح مصرفی و نحوه انتقال نیرو به زمین، انواع مختلفی دارد که بر اساس شرایط (وزن سازه، نوع خاک، ظرفیت باربری خاک و غیره) انتخاب می شوند. ما در ادامه قصد داریم انواع فونداسیون ساختمان را با هم بررسی کنیم.

انواع فونداسیون ساختمان

انواع فونداسیون ها بر اساس نوع مصالح و سیستم ساخت به دو دسته تقسیم بندی می شوند

فونداسیون از نظر نوع مصالح

  • فونداسیون سنگی
  • فونداسیون آجری
  • فونداسیون شفته‌ای
  • فونداسیون بتنی

فونداسیون از نظر سیستم ساخت

  • فونداسیون تکی
  • فونداسیون نواری
  • فونداسیون صفحه ای
  • فونداسیون مشترک
  • فونداسیون باسکولی
  • فونداسیون کلاف شده
  • فونداسیون شمعی

فونداسیون سنگی

این نوع از پی ها از سنگ های طبیعی و در مناطقی که سنگ، ارزان و در دسترس باشد ساخته می شود. همچنین سنگ پی برای ساختمان‌های دو  الی سه طبقه، با بار کم و منطقه ای با لرزه خیزی کم مناسب است.

سنگی که برای این گونه پی ها انتخاب می گردد باید سالم بوده و از انواع سنگ های لاشه شکسته باشد. سنگ‌های قلوه‌ای به علت صیقلی و مدور بودن آن برای فونداسیون مناسب نیستند زیرا باعث ناپایداری و لغزیدن آن می شوند.

یکی از مضرات این نوع فونداسیون، وجود شفته و احتمال آسیب رسانی به لوله‌های آب، فاضلاب و تاسیسات زیربنایی ساختمان است.

از این نوع فونداسیون اکثرا در زیر دیوارها به صورت نواری استفاده می شود.

فونداسیون یا شالوده

فونداسیون آجری

از پی‌های آجری در مواقعی استفاده می کنند که ساختمان کوچک یک الی دو طبقه و با بار سبک و منطقه با لرزه خیزی کم باشد. این فونداسیون نیز مانند پی‌های سنگی بایستی دارای ریشه ای به اندازه ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر از طرفین دیوار باشد. این امر به دلیل آن است که اگر عرض دیوار و فونداسیون یک اندازه باشد، دیوار با کوچکترین نیرویی از روی فونداسیون می لغزد.

نکته قابل توجه در اجرای پی آجری این است که به روش پلکانی آن را اجرا می کنند.  بدین شکل که برای صرفه جویی در مصرف آجر بهتر است شکل فونداسیون به صورت پلکانی اجرا شده، زیرا بار با زاویه ۶۰ درجه به زمین منتقل می گردد و نیاز به عرض بیشتر در قسمت فوقانی فونداسیون نیست.

به همین دلیل به آن پی پلکانی یا فونداسیون غیر همسطح می گویند.

فونداسیون شفته ای

ساده ترین و در عین حال ابتدایی ترین پی سازی برای ساختمان کوچک ۲ یا ۳ طبقه آجری است. شفته، خمیری است از مخلوط خاک، آب، شن و گرد آهک که در هر متر مکعب خاک آن بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلو گرم آهک به کار می رود. گاهی نیز بسته به شرایط مقداری پاره سنگ به آن می افزایند. وجود مخلوط حاوی درشت دانه مثل شن یا قلوه سنگ در پی شفته‌ای الزامی است زیرا سنگدانه‌ها نقش باربری دارند.

جهت اجرای پی‌های شفته آهکی، آهک را روی خاک و شن می ریزند و به وسیله بیل یا لودر مخلوط می کنند. سپس مخلوط را آبخوره می‌کنند و ملات درست می شود.

فونداسیون بتنی

بتن را می توان یکی از مقاوم ترین و مستحکم ترین سنگ های مصنوعی دانست. لذا پی هایی که با بتن ساخته می شود، بهترین فونداسیون در کارهای ساختمان به شمار می آیند.

امروزه توصیه می شود که پی کلیه ساختمانها به خصوص در مناطق زلزله خیز را با بتن مسلح بسازند. حتی برای ساختمان های سبک و یک طبقه نیز پی های بتنی از نوع نواری آن بسیار مناسب است.

از انواع فونداسیون بتنی می‌توان در هر دو نوع ساختمان‌های اسکلت فلزی و اسکلت بتنی استفاده کرد.

فونداسیون تکی

از فونداسیون تکی در ساختمان های فلزی یا در ساختمان های بتنی که بار ساختمان را به صورت نقطه ای به زمین منتقل می کنند استفاده می شود.

فوندانسیون ساختمان

فونداسیون نواری

به شالوده ی یکسره ای که بار دیوار و یا چند ستون را، که در یک ردیف قرار دارند به زمین انتقال می دهد فونداسیون نواری می گویند. این شالوده می تواند به شکل مربع مستطیل، ذوزنقه و یا وارونه باشد.

فونداسیون های گسترده

از فونداسیون های گسترده در ساختمان‌هایی با چند ستون و دیوارهای پیوسته و ممتد با پی ریزی به صورت دال و تیر و دال استفاده می شود. در این نوع فونداسیون که به صورت بتن ریزی اجرا می شود؛ نیاز است که دمای بتن پایین باشد. بدین منظور در مناطقی که آب و هوای گرمی دارند؛ بتن ریزی بعد از ظهر انجام می شود و سه تا چهار ساعت بعد از بتن ریزی باید آبدهی شود.

همچنین می توان با نگهداری سیمان و مصالح ساختمانی در مکان های خنک و آب پاشی به ماشین‌های حمل مصالح در پایین نگه داشتن دمای فونداسیون موثر بود.

فونداسیون صفحه‌ ای

از فونداسیون صفحه ای یا رادیوژنرال‌ها در ساختمان هایی با تعداد طبقات بالا و یا به اصطلاح «آسمان خراش ها» و زمین هایی با مقاومتی به نسبت کم استفاده می شود. دلیل استفاده از این فونداسیون برای ساختمان هایی که بار و فشار زیادی دارند، این است که می تواند بار را به طور یکنواخت روی تمام سطح پخش کند.

فونداسیون مشترک

هنگامی که بخواهیم برای یک یا چند ستون یک فونداسیون داشته باشیم و همچنین برای ساختمان‌هایی که دارای سطح فونداسیون مماس هستند و یا ساختمان هایی که طول زیادی دارند و مجبوریم برای ستون های مجاور، درز انبساط بسازیم از فونداسیون مشترک استفاده می کنیم.

اجرای فونداسیون مشترک به شکل ذوزنقه است که قاعده بزرگ زیر بار با فشار بیشتر و قاعده کوچک زیر بار با فشار کمتر قرار می گیرد.

فونداسیون باسکولی

از فونداسیون باسکولی برای جلوگیری از چرخش فونداسیون و تیر در کنار دیوار ساختمان مجاور استفاده می شود.

فونداسیون های کلاف شده

از فونداسیون های کلاف شده در مناطق زلزله خیز استفاده می شود  و فونداسیون را با کمک بتن آرمه به یکدیگر متصل می‌کنند. که این اتصال با توجه به اینکه اگر ارتفاع شناژ از ارتفاع پی کمتر باشد به دو صورت انجام می‌پذیرد.

  • سطح بالای شناژ و فونداسیون را در یک امتداد قرار می‌دهند.
  • سطح پایین شناژ و فونداسیون را در یک امتداد قرار می‌دهند.

فونداسیون های شمعی

فونداسیون های شمعی که از جنس فولاد، بتن، بتن مسلح و چوب هستند؛ در ساختمان‌هایی که خاک ساختمان قابلیت فشردگی خیلی ضعیف و یا خیلی قوی را دارد استفاده می شود و در ساخت شالوده های عمیق کاربرد دارد. بدین معنی زمین هایی که بستر سنگی و لایه‌ی زیرین‌شان در عمق کافی برای ساختمان قرار نداشته باشد؛ از فونداسیون شمعی برای توزیع مناسب بار و مهار تدریجی بار استفاده می شود.

این فونداسیون به اندازه‌ی لازم مقاومت شالوده‌های حائل خاک را در برابر فشار جانبی خاک ایجاد کرده و استحکام کافی ساختمان در برابر زلزله را فراهم می کند.

فونداسیون

عوامل موثر در انتخاب فونداسیون ساختمان

همان‌طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، انتخاب فونداسیون با توجه به شرایط زمین و بار اعمال شده توسط سازه، انجام می‌شود. به طور کلی، می‌توان گفت با توجه به نوع سازه و پروژه مورد نظر، باید عوامل مختلفی بررسی شود.

میزان بار اعمال شده از طرف سازه

میزان بار اعمال شده از طرف سازه، یکی از عوامل موثر در انتخاب فونداسیون است. این پارامتر به نوع سازه، مصالح ساختمانی مورد استفاده، محل ساخت و احتمال رخ دادن زلزله بستگی دارد. میزان نشست سازه و همچنین استفاده از سنگ، آجر و یا بتن در این پارامتر، دخیل هستند.

ظرفیت باربری زمین

منظور از ظرفیت باربری زمین، توانایی زمین در نگهداری از سازه است، بدون اینکه کوچکترین مشکلی پیش بیاید. ظرفیت باربری زمین، یکی از مهمترین معیارهای تاثیرگذار در انتخاب فونداسیون مناسب است. یکی از مهمترین مواردی که در این پارامتر دخیل است، سطحی یا عمیق بودن فوندانسیون است.

نوع خاک یا سنگ استفاده شده در سازه

نوع خاک یا سنگ استفاده شده در سازه هم از دیگر مواردی است که در انتخاب فونداسیون ساختمان باید به آن دقت شود. لایه خاک سطحی از سطح زمین تا عمق سه متری است، در حالی که پایین‌تر از آن، به عنوان لایه خاک زیر سطحی شناخته می‌شود. سنگ‌هایی مانند سنگ آهک، سنگ بستر و ماسه سنگ، ظرفیت باربری بالایی دارند و معمولا برای ساختمان‌های تجاری یا مسکونی بزرگ، مناسب هستند.

سهولت اجرا

سهولت اجرا در انتخاب فونداسیون، از دیگر موارد مهمی هستند که باید در پروژه در نظر گرفت.

در نظر گرفتن شرایط بد آب و هوایی و بلایای طبیعی

در نظر گرفتن شرایط بد آب و هوایی و همچنین بلایای طبیعی از عوامل مهمی هستند که نباید در انتخاب فونداسیون فراموش شوند؛ چرا که ممکن است برخی سازه‌ها در شرایط آب و هوایی مرطوب یا خشک ساخته شوند.

مسائل اقتصادی

در شرایطی تعداد گزینه‌های مناسب برای اجرای فونداسیون زیاد باشد، هزینه اجرا از دیگر عوامل مهم و تاثیرگذار است.

عوامل موثر در فونداسیون ساختمان

هدف از کاربرد فونداسیون چیست؟

فونداسیون، دلیل اصلی استحکام هر ساختمان است. هر چه پایه قوی تر باشد، سازه با ثبات تر است.

طراحی و ساخت مناسب فونداسیون، سطح مناسبی را برای توسعه زیرساخت در سطح مناسب و زیربنای مستحکم فراهم می کند

یک فونداسیون مناسب، وزن سازه را به طور یکنواخت روی سطح بستر توزیع می کند. این انتقال یکنواخت به جلوگیری از نشست نابرابر ساختمان کمک می کند.

فونداسیون، وزن روبنای سازه را به طور یکنواخت از بستر (کف لایه) به خاک زیر بستر منتقل می کند. این بار منتقل شده به خاک، باید در ظرفیت تحمل مجاز خاک باشد.

بنابراین کارکردهای اصلی فونداسیون را می توان به ترتیب زیر طبقه بندی کرد

  • فراهم کردن پایداری جانبی کلی برای سازه
  • تامین سطح برای ساخت زیربنا
  • توزیع مساوی وزن سازه
  • کاهش شدت بار مطابق با ظرفیت ایمنی تحمل خاک
  • مقاومت در برابر اثر حرکت خاک
  • رفع فرسایش و زیر شویی خاک

تفاوت فونداسیون و شناژ

برای تکمیل شناخت فونداسیون بهتر است به بررسی مفهوم شناژ نیز بپردازیم:

شناژ ریشه‌ فرانسوی دارد و به معنای زنجیر کردن است. در بسیاری از سازه‌ها، مهندسان برای تقسیم یکسان نیروی حاصل از وزن ساختمان در تمام نقاط و انتقال آن به زمین، باید از پی‌ منفرد استفاده کنند.

اما پی‌های منفرد هیچگونه ارتباطی با یکدیگر نداشته و معمولا حداقل فاصله‌ی بین آن‌ها ۵ متر است؛ پس به همین خاطر با طراحی یک پی نواری یا افقی مقاوم (شناژ)، سعی می شود تا این پی‌های منفرد به یکدیگر وصل شوند.

همانطور که در ابتدا این مقاله هم گفتیم، بخش زیرین یک سازه فونداسیون یا پی نام دارد که بارهای یک سازه را اعم از بار مرده یا زنده به طور یکنواخت به زمین وارد می کند.

این در حالی است که بخش مقاوم‌کننده‌ی پی‌، شناژها هستند که چه به صورت عمودی و چه به صورت افقی اگر اجرا شوند، می توانند نیروی کشش و فشار منتشر شده از سوی فونداسیون‌های عمودی و افقی را تحمل کرده و پی یا فونداسیون‌ها را به یکدیگر متصل کنند

فونداسیون یا  شناژ

ویژگی محل هایی که میتوان فونداسیون در آنها کار کرد، چیست؟

پی های عمیق که در آن شمع ها در عمق خاک فرو رفته (شمع پیش ساخته) و یا در محل مورد نظر بنا می شوند (شمع درجا) و هدف از آن عبور از لایه های خاکی که فاقد مقاومت کافی هستند و دستیابی به لایه ای با مقاومت مناسب است.

و پی های سطحی که زمانی استفاده می شوند که مقاومت لایه های رویی خاک به اندازه کافی بالا هست. پی های گسترده، پی های نواری، و پی منفرد نمونه هایی از این نوع پی هستند. رایج ترین نوع فونداسیون سطحی، پی نواری است که در زیر دیوارهای باربر احداث می شود

پس زمانی که تا عمق قابل توجهی لایه ها سست و ضعیف باشند و استفاده از شمع هم امکان پذیر نباشد، از پی های شناور استفاده می شود.

فونداسیون و تاثیر زلزله

فونداسیون شناور و تاثیر آن در زلزله 

گاهی نیز بر اساس شرایط از فونداسیون شناور در پی ساختمانی استفاده می شود. یعنی هنگامی که  تا عمق قابل توجهی لایه های خاک سست باشند و استفاده از شمع نیز امکان پذیر نباشد.

برای احداث پی شناور در زیر یک سازه، نیاز است تا میزان خاکی هم وزن با سازه، خاک برداری شود. از نظر تئوری، با جایگزینی ساختمان به جای خاک برداشته شده، از ورود تنش اضافی به خاک جلوگیری می شود و مانع از نشست خاک و یا خسارت ناشی از زلزله می شود. از همین رو، برخی به آن فونداسیون جبرانی نیز می گویند.

مناطقی که بیشتر در معرض زلزله یا لرزش هستند یا به علت نزدیکی به دریا رطوبت زیر زمینی در آن منطقه زیاد است، لازم است تا از پی شناور استفاده کنند. به عنوان مثال ساختمان های نزدیک معدن یا بزرگراه های عظیم نیاز به استفاده از پی شناور دارند.

بشر همواره سال های متمادی به دنبال راهی برای کاهش خسارت های ناشی از زلزله و محافظت از ساختمان ها بوده است. یک راه حل آن استفاده از پی شناور است که به جداسازی فونداسیون معروف است و در آن ساختمان را از پی آن جدا می کنند.در این روش روی یاتاقان های سربی لاستیکی، ساختمانی شناور می سازند. در هنگام زلزله، ساختمان با تکان خوردن بر روی پی شناور، از لرزیدن و خسارت به بار آمدن جلوگیری می کند.

اکنون با توجه به زلزله رخ داده در شهرستان خوی می توانیم به تاثیر پی ساختمان در جلوگیری از خسارات جبران ناپذیر پی ببریم. در مناطق زلزله خیز که بر روی گسل قرار دارند با رعایت هرچه بهتر نکات ایمنی در ساخت سازه ها از ایجاد خسارات جانی و مالی جلوگیری کنیم. اکنون زلزله خوی و زلزله ترکیه میزان اهمیت پی ساختمان را بر همگان روشن کرده است.

سوالات متداول

در این بخش می توانید پاسخ سوالاتی که معمولا برای مشتریان ما پیش می آید را بیابید. در صورتی که سوال دیگری دارید با مجموعه بپتا در تماس باشید.

در مراحل مختلف ساخت اجرا و مراقبت از بتن تازه و محافظت از بتن سخت شده نهایی در شرایط عمومی آب و هوایی از چه محصولات شیمیایی ساختمان جهت بتن فونداسیون استفاده کنیم؟

از آنجا که فونداسیون ها عموما در مجاور عوامل خورنده خاک و آب و حتی فاضلاب از جمله کلرید و سولفات و نیترات و سایر یون های مخرب قرار دارند و وجود خلل و فرج میکروسکوپی باعث بروز خاصیت مویینگی و حمله یون ها به سمت میلگرد ها و در نهایت خوردگی و ناکارآمدی فونداسیون می شود، بایستی حتما بتن فونداسیون از داخل و بیرون(حجم و سطح) نفوذناپذیر و مقاوم گردد.

آیا برای کاشت میلگرد یا بولت به صورت افقی یا عمودی و یا مقاوم سازی سازه های بتنی میتوان از چسب بتن معمولی استفاده کرد؟

خیر، در این قبیل کارها بایستی از خمیر(چسب) کاشت میلگرد و یا محصول دیگری بنام ملات اپوکسی استفاده کرد. در این حالت علاوه بر چسبندگی بالا، مقاومت کششی و خمشی بسیار زیادی ایجاد می شود که در هنگام نیاز به عملکردهای کششی و خمشی بخصوص حین زلزله، بسیار کارآمد عمل می کند.

ژوئن یا کلاف عرضی چیست؟

ژوئن یا کلاف عرضی

کلاف عرضی یا ژوئن

در این مقاله می خواهیم به بررسی کلاف عرضی یا ژوئن در سقف تیرچه بلوک بپردازیم. کلاف عرضی (کلاف میانی) یا ژوئن (تای بیم) از اجزای تشکیل دهنده تیرچه بلوک یونولیتی است. در ایران یکی از متداول ترین روش ها برای اجرای سقف سازه ها، تیرچه بلوک است  که جز تشکیل دهنده آن تیرچه های سقفی و بلوک های پلی استایرن یا همان یونولیت است. 

کلاف عرضی یا ژوئن به فاصله حداقل 10 سانتی متری در وسط دهانه ها و عمود بر تیرچه گفته می‌شود که در داخل آن دو عدد میلگرد به قطرهای 12، 14، 16 و یا 18 سانتی متری قرار می‌گیرد و در نهایت سقف توسط بتن پر می‌شود.

از کلاف عرضی به عنوان یک تکیه گاه جانبی برای سقف هایی که تیرچه بلوک استفاده می شود و استحکام سقف را افزایش می‌دهد و از ایجاد لرزش در هنگام رفت و آمد جلوگیری میکند. زمانی که از کلاف عرضی در سقف‌های تیرچه کرومیتی استفاده شود باعث ایجاد یک کمربند بتنی در وسط دهانه ها و تقسیم دهانه به دهانه کوچکتر میشود که همین روند باعث تقسیم بار می‌شود

برای تقویت دیافراگم سقف از کلاف عرضی بصورت عمود بر جهت تیرچه در راستای انتقال وزن و بار برابر بر تیرچه و بلوک استفاده میشود. بار سقف در سازه هایی که دارای سقف تیرچه بلوک یونولیتی هستند از طریق تیرچه های به تیرچه اصلی انتقال می یابد همچنین یونولیت ها که نقش بلوک را دارند فضای ما بین تیرچه ها را پر می‌کنند. از کلاف عرضی برای دهانه هایی با قطر بالای 4.5 سانتی متر حتما باید استفاده کرد.

یکی از سوال هایی که برای افراد ایجاد می‌شود این است که چرا باید از کلاف عرضی یا ژوئن استفاده کرد؟ بهتر است بگوییم هنگام  استفاده از کلاف عرضی باید به بار وارده به ساختمان توجه کنیم و بطور کلی ژوئن از پیچش تیرچه ها جلوگیری میکند.

مزایای استفاده از کلاف عرضی و بلوک های یونولیتی

همانطور که در بالا ذکر شد، یکی از اجزای تیرچه بلوک یونولیتی است. این نوع بلوک ها که در سازه های سقفی استفاده می شود در ایران بسیار پرطرفدار است. در زیر به شرح تمامی دلایلی که باعث محبوبیت این محصول شده آمده است، با ما همراه باشید:

1.سبک بودن بلوک های یونولیتی

سقف سازه ها بخش اعظم وزن یک ساختمان را شامل میشود در این راستا، صاحبان مشاغل باید از محصولی استفاده کنند که وزن کمتری داشته باشد ولی در عین حال استحکام استاندارد را دارا باشد. طراحان در این زمینه به طراحی و ساخت بلوک های یونولیتی کردند که وزن بسیار سبک تری دارند به همین دلیل به سرعت جایگزین بلوک های سفالی شدند.

2. ابعاد بزرگ محصول استفاده شده

در گذشته که از بلوک های سفالی استفاده می کردند به دلیل ابعاد کوچکی که داشتند استفاده از آنها بسیار زمان بر بود اما اکنون استفاده از بلوک های یونولیتی که ابعادی 5 برابر بلوک های سفالی دارند کار صاحبان مشاغل را آسان کرده است. 

3. سرعت اجرای بیشتر با بلوک های یونولیت

سبک بودن محصولات و همچنین ابعاد بزرگتر بلوک های یونولیتی کار حمل و نقل، باراندازی و چیدن آنها را آسان کرده است زیرا در گذشته تمامی فعالیت های ذکر شده که توسط بلوک های سفالی انجام میگرفت بسیار سخت و زمانبر بود اما اکنون با آسان شدن فعالیت ها، سرعت اجرا نیز افزایش یافته است.

4. تلفات کمتر و کاهش هزینه ها 

در گذشته که از بلوک های سفالی استفاده می شد به علت عدم انعطاف پذیری آنها و شکننده بودن آنها احتمال هدر رفتن آنها وجود داشت. اکنون که استفاده از  بلوک های یونولیتی بسیار رایج شده است هدر رفت محصولات استفاده شده کمتر شده زیرا علاوه بر شکننده نبودن آنها، در جاهایی که امکان استفاده از یک بلوک یونولیتی به صورت کامل نیست، میتوان مقداری از آن را برش داد و به مقدار لازم استفاده کرد در صورتی که بلوک های سفالی همچین قابلیتی نداشتند.

نکات طلایی در استفاده از کلاف عرضی

در این بخش می خواهیم به نکات طلایی کلاف عرضی بپردازیم، برای بررسی عوامل موثر در کلاف ساختمان با ما همراه باشید.

  • کلاف عرضی باعث جلوگیری از پیچش تیرها میشود همچنین باعث انتقال یکنواخت و مساوی بار بر روی سقف تیرچه و بلوک میشود
  • در مکانهایی که بار منفرد وجود دارد باید از کلاف عرضی (کلاف میانی) استفاده کرد. 
  • کلاف میانی یا ژوئن عمود بر تیرچه ها هستند .
  • یک عدد بالا و یک عدد در پایین میلگرد کلاف میانی وجود دارد که این گروه از میلگردها آجدار و قطر آنها نیز حداقل 6 است.
  • در صورتی که بار زنده سقف کمتر از 350 کیلوگرم باشد و قطر دهانه تیرچه کمتر از 4 میلیمتر باشد نیازی به استفاده از ژوئن نیست.
  • در صورتی که بار زنده سقف کمتر از 350 کیلوگرم باشد و قطر دهانه تیرچه بیشتر از 4 میلیمتر باشد باید یک کلاف میانی استفاده کرد.
  • اگر بار زنده سقف بیشتر از 350 کیلوگرم باشد و قطر دهانه کمتر از 4 میلیمتر باشد، یک کلاف میانی برای دهانه هایی با طول 4 الی 7 متر و 3 کلاف میانی برای دهانه هایی با طول بیشتر از 7 متر باید استفاده کرد.
  • اگر بار منفرد سبکی بر روی سقف وارد شود، این بار توسط کلاف های میانی باید به تیرچه های T شکل وارد شود.
ژوئن یا کلاف عرضی

جزئیات اجرای کلاف میانی در سقف تیرچه بلوک

اجرای کلاف عرضی (کلاف میانی) یا ژوئن و یا تای بیم دارای جزئیاتی است که باید برای اجرای درست و اصولی باید تمامی نکات را رعایت کرد. برای بررسی تمامی این جزئیات با ما همراه باشید.

  • عرض کلاف میانی باید در حداقل مقدار خود باید برابر با عرض پاشنه تیرچه و ارتفاع آن نیز باید به اندازه ضخامت سقف باشد.
  • زمانی که کارفرما از تیرچه دوبل استفاده کند، حداقل عرضی که در مورد اول گفته شد باید دوبرابر شود.
  • در صورتی که عرض کلاف میانی 10 سانتی متر در نظر گرفته شود، قالب بندی کلاف میانی باید بیشتر در نظر گرفته شود (مثلا 12 سانتی متر). پس از قالب بندی تخته های 4 تراش توسط سیم های آرماتوربندی به جک ها (جک های صلیبی شکل) بسته می‌شود. بعد از انجام مراحل آرماتوربندی  و قالب بندی کلاف میانی، عملیات بتن ریزی سقف انجام میپذیرد.

تعداد کلاف عرضی به مقدار بار زنده و طول دهانه بستگی دارد. در زیر به بررسی این دو عامل می‌پردازیم:

  • اگر طول دهانه کمتر از 4 متر باشد و بار زنده کمتر از 350 کیلوگرم بر مترمربع باشد، مقدار کلاف میانی استفاده شده صفر است یعنی نیازی نیست از هیچ کلاف میانی استفاده کرد.
  • اگر طول دهانه کمتر از 4 متر باشد و بار زنده بیشتر از 350 کیلوگرم بر متر مربع باشد به یک عدد کلاف میانی نیاز داریم. در این مورد حداقل مقدار سطح مقطع آرماتورهای طولی کلاف میانی نصف سطح مقطع آرماتورهای کششی استفاده شده در وسط دهانه تیرچه ها است.
  • اگر طول دهانه مابین 4 متر تا 7 متر باشد و بار زنده کمتر از 350 کیلوگرم بر مترمربع باشد به یک عدد کلاف میانی نیاز داریم. در این گزینه نیز مانند گزینه بالایی، حداقل مقدار سطح مقطع آرماتورهای طولی کلاف عرضی (تای بیم، ژوئن یا کلاف عرضی) نصف سطح مقطع آرماتورهای کششی است.
  • اگر طول دهانه مابین 4 متر تا 7 متر باشد و بار زنده بیشتر از 350 کیلوگرم بر مترمربع باشد به دو عدد کلاف میانی نیاز داریم. در این مورد که نیاز به 2 کلاف میانی داریم حداقل مقدار سطح مقطع آرماتورهای طولی کلاف عرضی برابر با سطح مقطع آرماتورهای کششی وسط دهانه تیرچه است.
  • اگر طول دهانه بیشتر از 7 تا 8 متر  باشد و بار زنده بیشتر از 350 کیلوگرم بر مترمربع باشد به سه عدد کلاف میانی نیاز داریم. در این مورد که نیاز به سه کلاف میانی داریم حداقل مقدار سطح مقطع آرماتورهای طولی کلاف عرضی برابر با سطح مقطع آرماتورهای کششی وسط دهانه تیرچه است.

ناگفته نماند که از سقف تیرچه بلوک برای دهانه‌های 7 تا 8 متر استفاده می‌شود و برای دهانه های بالای 8 متر باید از تیرچه دوبل استفاده کرد.

معایب تیرچه بتنی سنتی

معایب تیرچه بتنی

معایب تیرچه بتنی سنتی در مقایسه با تیرچه پیش تنیده

در گذشته رویکرد عموم سازندگان به استفاده از تیرچه‌های بتنی سنتی بیشتر بوده و به همین دلیل نیز تا به امروز استفاده از آن در ساخت و ساز رایج‌تر بوده است. امروزه به کار گرفتن تیرچه‌های بتنی سنتی در مقایسه با تیرچه پیش تنیده دارای معایبی می‌باشد که بهتر است قبل از استفاده مورد توجه سازندگان قرار گیرد، از جمله اینکه:

  • بعد از بتن‌ریزی کامل سقف، امکان ایجاد ترک‌های طولی در زیر تیرچه‌ی بتنی به وجود می‌آید.
  • به دلیل استفاده از جوش دستی الکتریکی در تولید تیرچه، میلگرد تیرچه بتنی سنتی ضعیف‌تر می‌شود. همچنین در شرایط جوشکاری با آمپر بالاتر امکان کاهش سطح مقطع میلگرد وجود دارد.
  • در مرحله ساخت و تولید تیرچه بتنی سنتی امکان استفاده از فولاد و میلگرد‌های ضایعاتی و پرسی برای بال تحتانی تیرچه، توسط افراد سودجو وجود دارد.
  • تیرچه بتنی سنتی از کاور بتنی مناسبی برخوردار نبوده و بتن پاشنه آن ممکن است کیفیت پایینی داشته باشد و معیاری برای سنجش کیفیت مناسب، همانند تولید تیرچه پیش تنیده در کارخانجات، برای تیرچه بتنی سنتی وجود نداشته باشد.
  • به دلیل استفاده از روغن و گازوئیل در تسهیل بیرون آوردن تیرچه از قالب، ممکن است سایه‌هایی در زیر تیرچه بتنی تشکیل شود.

شما می‌توانید برای خرید تیرچه پیش تنیده و خرید هالوکور از سایت بپتا اقدام کنید.

disadvantages of concrete beam