Table of Contents
برای این که یک محصول، با کیفیت بالا به دست خریدار برسد باید آن را پیش از فروش از لحاظ کیفیت مورد کنترل و برسی های مکرر قرار دهند. به این صورت که ابتدا به ساکن باید مدارک و تأییدیه های فنی کارخانه ی تولید مصالح را مورد برسی قرار دهید و در مرحله بعدی مصالح به تولید رسیده از نظر شکل و آسیب های احتمالی در زمان انتقال و جابجایی مورد برسی قرار می گیرد. در ادامه این مقاله شما را با نحوه کنترل کیفیت تیرچه پیش تنیده آشنا می کنیم.
این مرحله قبل از تولید سازه تیرچه پیش تنیده و برای کنترل کیفیت متریال تشکیل دهنده آن (مخصوصا فولاد) ضروری است. قبل از تولید سازه، ماشین آلات نیز کنترل میشوند تا در صورت وجود هرنوع ایراد خاص، پیش از تولید همه ی معایب و ایرادات آن رفع شود و این اطمینان حاصل شود که تمامی دستگاه ها بر طبق استانداردها و الزامات آیین نامه های مربوطه کار می کنند. سپس محصول مورد نظر از نظر شکل ظاهری و اندازه مورد برسی قرار می گیرد تا با استانداردهای مورد نظر تطابق داشته باشد. علاوه بر کنترل ظاهری،مقدار مقاومت بتن، نقش جوشکاری بر روی فولاد و کیفیت محصول از طریق آزمایش های بارگذاری کنترل می شوند.
مرحله اول: کنترل دستگاه های تولید کننده تیرچه پیش تنیده
همانطور که می دانیم تمامی دستگاههای تولید کننده تیرچه پیش تنیده شرکت بپتا خارجی هستند و از دقت و کیفیت بسیار زیادی برخوردارند. اما این دستگاه ها هم امکان دارد که به مرور زمان دچار فرسایش شده و دقت آنها کاهش یابد در نتیجه نیاز است که این دستگاه ها دائما و در مقاطع زمانی مشخص و بر طبق آیین نامه های کنترل کیفیت مورد آزمایش قرار گیرند تا از عملکرد درست قطعات آنها اطمینان کافی حاصل شود. عموما آزمایشات دستگاه ها توسط شرکت های کالیبراسیون انجام می شود و در صورت لزوم آنها را کالیبره می کنند.
مرحله دوم: تست دستگاه های مخصوص آزمایشگاه های موجود در کارخانه
در کارخانه تولید تیرچه پیش تنیده آزمایشگاه هایی برای کنترل کیفیت تیرچه راهاندازی شده است و این دستگاه ها نیز باید مورد بررسی و آزمایش قرار گیرند تا از کیفیت و دقت مورد نظر آنها برای برسی قطعات اطمینان لازم حاصل شود.
مرحله سوم: کنترل کیفیت مواد اولیه ساخت تیرچه پیش تنیده
از متریال اولیه وایر، سیمان و شن و ماسه در تولید یک تیرچه استفاده می شود که این مواد نیز باید پیش از استفاده و تولید محصول، مورد بررسی و آزمایش قرار گیرند.
۱- وایر که یکی دیگر از متریال اولیه است و عموما برای ساخت تیرچه پیش تنیده از وایرهای فولادی استفاده می شود. این وایرها در کشور ما موجود نیستند و از کشورهای خارجی وارد می شوند، پس از وارد کردن، شرط استفاده از وایرها گرفتن مجوز است که در صورت انجام تست مقاومت کششی و تایید، مجوز لازم داده می شود. البته در برخی مواقع هم نمونه ای از این وایرها را به شرکت های معتبر برای انجام تست مقاومت کششی آن میفرستند تا اطمینان بیشتری از کیفیت بالای آن حاصل شود.
۲- برای کنترل کیفیت سیمان، از سه طریق آن را مورد بررسی قرار میدهند: روش اول آزمایش زمان گیرش می باشد که به آزمایش وی کات هم معروف است.
در روش دوم میزان مقاومت فشاری در سیمان توسط دستگاه مخصوص صورت می پذیرد در روش سوم آزمایش مقاومت خمشی نمونه ای از سیمان وارد شده به کارخانه نیز به وسیله دستگاه های مخصوص تست انجام می شود.
۳- از جمله مواردی که در متریال ابتدایی شن و ماسه باید در نظر گرفت تا کیفیت مواد مورد تایید قرار بگیرد، سنگدانه های موجود در شن و ماسه و اندازه دانه بندی آن (این عمل بوسیله الک های مخصوص آزمایشگاهی انجام می پذیرد) و همچنین اندازه درست رس موجود می باشد.
مرحله چهارم: آزمایش بارگذاری یک تیرچه پیش تنیده پس از تولید
تست بارگذاری در نمونه یک و نیم متری در میزان تولید ۲۰۰۰ متر تیرچه انجام می شود این کار برای این است که میزان تنش پیش تنیدگی یک تیرچه را بر طبق مقدار مجاز و مشخص شده و آیین نامه ها و الزامات بین المللی مورد بررسی و آزمایش قرار دهند و از مطابقت آنها با پروتکل بین المللی اطمینان لازم را حاصل کنند.
بیشتر بخوانید: مقایسه تیرچه پیش تنیده با سایر تیرچه ها
مرحله پنجم: استفاده از بتن با مقاومت بالا و بر اساس آیین نامه
در شرکت بپتا در تیرچه پیش تنیده از بتن با فشار بالا استفاده می شود که طبق آییننامه حداقل رده مجاز برای استفاده بتن در این محصول ۳۵ درجه سانتیگراد است. همه ی آزمایشات انجام شده در طول مراحل مختلف عنوان شده مانند: آزمایش دستگاه های اولیه ساخت تیرچه مواد اولیه آنها مانند سیمان و شن و ماسه و وایر، خود محصول تولید شده تیرچه پیش تنیده و حتی بتن ریخته شده در آن برای جلب اعتماد و اطمینان سازندگان و خریداران محترم انجام می پذیرد و خریدار را از دوام و طول عمر مفید و با کیفیت آن محصول مطمئن می کند.
آیین نامه ها و استاندارد های داخلی و خارجی
داخلی :
- الحاقیه آییننامه آبا (نشریه ۲۵۰):“آییننامه طرح و محاسبه قطعات بتنی پیشتنیده”
- الحاقیه آییننامه آبا (نشریه ۳۸۸): “آییننامه طرح و محاسبه سازههای بتنی پیشساخته”
- نشریه ۸۲: “راهنمای اجرای سقفهای تیرچه و بلوک”
- نشریه ۵۴۳: “دستورالعمل طراحی و اجرای سقفهای تیرچه و بلوک”
- استاندارد ۲۹۰۹ نهاد استاندارد و پژوهش صنعتی ایران
خارجی :
- ACI 318-08
- ۲-PCI 7th-2010
سوالات متداول
تاثیر کنترل کیفیت چیست؟
کنترل کیفیت برای اطمینان از اجرای استانداردهای کیفیت در فرآیند تولید تیرچه پیش ساخته مهم است. کنترل کیفیت موثر تضمین می کند که محصولات و سازه ها سالم هستند.
روش های کنترل کیفیت برای کارخانه های تولید تیرچه پیش ساخته چیست؟
روش های کنترل کیفیت برای کارخانجات پیش ساخته شامل مراحلی مانند بررسی بصری، آزمایش مصالح ساختمانی، بازرسی فرآیند تولید و بررسی تحویل نمونه می باشد.
در فرآیند کنترل کیفیت چه مواردی باید در نظر گرفته شود؟
مواردی که در فرآیند کنترل کیفیت باید در نظر گرفته شود شامل عواملی مانند استفاده از تجهیزات صحیح، بازرسی های منظم، تجزیه و تحلیل داده ها و اطمینان از انطباق با استانداردهای کیفیت است.
2 Comments
سلام
آزمایش ویکات چه نوع آزمایشی است؟
آزمایش ویکات آزمایشی برای تعیین زمان گیرش سیمان است.