Skip to content

مهمترین نکات اجرایی سقف تیرچه بلوک

نکات اجرایی سقف تیرچه بلوک
Rate this post

در این مقاله در مورد مهمترین نکات اجرایی سقف تیرچه بلوک صحبت خواهیم کرد. همانطور که می‌دانید سقف تیرچه بلوک در کشور ما بسیار رایج بوده و بیشتر سقف‌های تیرچه بلوک با تیرچه بتنی پیش تنیده یا خرپایی و بلوک یونولیتی، سیمانی و یا سفالی ساخته می‌شوند. در سقف تیرچه بلوک، تیرچه‌ها به عنوان تیرهای فرعی و بلوک‌ها به عنوان پر کننده بین تیرچه‌ها به کار گرفته می‌شوند. اجرای سقف تیرچه بلوک بیشتر با هدف کاهش دادن مقدار بتن مصرفی و به دنبال آن کاهش وزن مرده ساختمان و همچنین کاهش هزینه‌ها می‌باشد و به دلیل محبوبیت بیشتر این سقف‌ها می‌بایست تمهیدات بیشتری صورت گیرد.

ملاحظات سقف تیرچه بلوک به طور کلی در دو مرحله باید انجام گیرد؛ ابتدا مرحله تهیه و ساخت تیرچه‌های بتنی سپس مرحله اجرای سقف است که مورد بحث ما در اینجا مرحله دوم یعنی اجرای سقف تیرچه بلوک می‌باشد. مطمئنا در صورت رعایت اصول فنی اجرای سقف تیرچه بلوک بر اساس استاندارد‌های موجود توسط مهندسین ناظر، ساختمان‌ها و بنا‌های درست‌ شده از ضریب ایمنی بسیار بالاتری برخوردار خواهند بود.

مهمترین نکات اجرایی سقف تیرچه بلوک
مهمترین نکات اجرایی سقف تیرچه بلوک

نکات مهم در اجرای سقف تیرچه بلوک

به هنگام اجرای سقف تیرچه بلوک می بایست ابتدا تیرچه‌ها بر روی تیرهای اصلی قرار گرفته سپس فضای خالی بین تیرچه‌ها با بلوک‌های مختلف پر شده و به دنبال آن میلگرد‌های حرارتی اجرا شوند.

در تیرچه‌های پیش تنیده بر اساس آیین‌ نامه‌ می‌بایست حداقل به اندازه ۱۰ سانتی‌متر از هر طرف به منظور قرار گرفتن بر روی تیرهای اصلی نشیمنگاه وجود داشته باشد.

به هنگام استفاده از جک‌ها می‌بایست از محکم بودن پایه جک‌ها اطمینان حاصل کرد تا به هنگام بتن‌ریزی مشکلی برای تیرچه‌ها و تیرهای اصلی به وجود نیاید. لازم به ذکر است در تیرچه‌های پیش تنیده به دلیل داشتن خیز به طرف بالا در مقایسه با تیرچه‌های خرپایی، به استفاده کمتری از جک‌ها نیاز خواهد بود و این عامل به نوعی هزینه اجرایی را هم کاهش می‌دهد.

در سقف‌هایی با طول زیاد مانند سقف طبقات پارکینگ‌ها حداکثر طول تیرچه‌ تک ۷ متر می‌باشد. در صورت بیشتر بودن طول می‌بایست تیرچه ها به صورت دوبل اجرا گردند، به عبارتی دیگر به جای هر تیرچه تک از یک جفت تیرچه در کنار یکدیگر استفاده شود.

برای تهیه سازه‌های بتنی می‌بایست دقت لازم انجام گیرد تا سازه‌هایی تهیه شوند که در ساخت آن‌ها تقلبی صورت نگرفته و برای تهیه آن‌ها از مواد با کیفیت استفاده شده باشد.

جک‌های به کار رفته در سقف تیرچه بلوک بعد از بتن ریزی می‌بایست به مدت چند روز (حدودا ۱۰ روز) در زیر تیرچه‌ها نگه‌داری شوند تا بتن سقف مقاومت لازم را بدست آورد.

برای اجرای دهانه‌های بزرگتر می‌بایست از تیرچه‌های خرپایی که دارای میلگرد تقویتی در خرپای خود هستند، به کار گرفته شود. گفتنی است در این مورد برخی تولید کنندگان تیرچه با تقلب از به کار بردن میلگرد تقویتی اجتناب می‌کنند.

دقت شود تا جهت تیرچه‌ها دقیقا مطابق نقشه اجرا شوند، نقشه‌ها بر اساس اصول طراحی سازه تهیه شده‌اند و تغییر در آن‌ها ممکن است آسیب‌های جبران ناپذیری را به بار آورد.

با توجه به ممنوع بودن استفاده از تیرچه‌های سفالی یا فندوله، حدالامکان از این تیرچه‌ها استفاده نشود.

سازه‌ها و تیرچه‌ها بهتر است از تولید‌ کنندگان معتبری تهیه شوند که دارای پروانه استاندارد می‌باشند.

برای جلوگیری از ترک‌خوردگی می‌بایست در ذخیره کردن تیرچه‌ها دقت کافی انجام گیرد تا تیرچه به صورت منظم بر روی هم قرار گرفته و از ایجاد تنش جلوگیری به عمل آید.

برای آشنایی و خرید تیرچه پیش تنیده می‌توانید به بخش محصولات در وبسایت بپتا مراجعه نمایید.

در اجرای سقف تیرچه بلوک با یونولیت امکان چسبیدن یونولیت‌ها به میلگرد تیر‌ها وجود دارد که مانع از ایجاد بتن پوششی می‌شود؛ این قسمت از پلی استایرن می‌بایست بریده شود تا پوشش بتنی به خوبی انجام گیرد.

در زمان اجرای سقف تیرچه بلوک، نیروهای کار می‌بایست دقت داشته باشند تا بر روی سقف‌های نیمه آماده تحرک مطمئن داشته باشند و به هنگام جابجایی بر روی تیر‌های با استحکام کافی قدم گذاشته شود.

در صورتی که طول تیرچه‌ها بیشتر از ۴ متر باشد، برای کاهش لرزش به هنگام راه رفتن و دویدن و تامین انسجام و یکپارچه بودن سقف، می‌بایست در مکان‌هایی که بار منفرد موجود است از کلاف میانی به صورت عمود بر تیرچه‌ها استفاده شود.

مقدار بتن ریخته شده بر روی سقف باید حداقل به میزان ۵ سانتی متر باشد.

به منظور جلوگیری از ترک‌خوردگی سقف بهتر است میلگرد‌های حرارتی توسط میلگرد‌هایی در راستای تیرچه‌ها تقویت شوند.

برای گیرایی هرچه‌ بهتر بتن می‌بایست بتن‌ریزی بصورت پیوسته انجام گیرد تا به طور استاندارد مقاومت لازم را کسب کند.

قبل از بتن ریزی سقف تیرچه بلوک بهتر است سقف از وجود مواد اضافی پاکسازی شود.

عرض تیرچه‌ها حداقل ۱۰ سانتی‌متر باشد و ارتفاع آن از ۳.۵ برابر عرض حداقل بیشتر نباشد.

فاصله دو بلوک در دو طرف یک تیرچه نباید از ۱۰ سانتی متر کمتر باشند.

در سقف تیرچه بلوک ضخامت سقف برای تیرهای یک سر گیردار می‌بایست بیشتر از 1/26 طول دهانه باشد.

فاصله محور تا محور تیرچه‌ها نباید از ۷۰ سانتی‌متر بیشتر باشد.

بتن پاشنه تیرچه خرپایی باید به هنگام اجرای تیرچه کاملا سالم و بدون شکستگی باشد.

در سقف تیرچه بلوک ضخامت سقف برای تیرهای با تکیه گاه ساده می‌بایست بیشتر از 1/20 طول دهانه باشد.

نکات مهم در اجرای سقف تیرچه بلوک

می‌توانید برای خرید سقف پیش تنیده و تیرچه پیش تنیده از سایت بپتا اقدام کنید.

سوالات متداول

سوال 1: تیرچه‌ها باید چه ویژگی‌هایی داشته باشند؟

 جواب: تیرچه‌ها باید حداقل ۱۰ سانتیمتر نشیمنگاه روی تیرهای اصلی، عرض حداقل ۱۰ سانتیمتر و ارتفاع بیشتر از ۳.۵ برابر عرض داشته باشند.

سوال 2: چرا به جک‌ها نیاز است؟ 

جواب: جک‌ها به منظور اطمینان از محکم بودن تیرچه‌ها به هنگام بتن‌ریزی و جلوگیری از مشکل در تیرهای اصلی به کار می‌روند. تیرچه‌های پیش تنیده نیاز کمتری به جک دارند.

سوال 3: ضخامت بتن در سقف تیرچه بلوک چقدر باید باشد؟ 

جواب: مقدار بتن ریخته شده باید حداقل ۵ سانتی‌متر باشد و ضخامت سقف برای تیرهای یک سر گیردار بیشتر از 1/26 طول دهانه و برای تیرهای با تکیه‌گاه ساده بیشتر از 1/20 طول دهانه باشد.

اطلاعات تماس

شرکت سازه بتن پیش تنیده امروز (بپتا)
تولید کننده قطعات بتنی پیش تنیده ، پیش ساخته و بتن آماده

آدرس : ارومیه ، کیلومتر 5/5 جاده سرو

شماره تماس : 2-32764991-044

مدیر فروش : 2354 189 0914

ایمیل : [email protected]

جهت ارتباط با کارشناسان ما و اطلاعات در مورد این محصول، فرم زیر را پر کنید

4 Comments

  1. حامد پاک طینت

    عالی بود

    • maryam_alizadeh

      سلام،‌ ممنون

  2. امین

    یکی از نکات مهم اجرای سقف تیرچه بلوک چیست؟

    • ghanbarpour

      باید دقت داشته باشید که قبل از بتن ریزی سقف تیرچه بلوک
      سقف باید از مواد اضافی پاکسازی شود


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *