Skip to content

دال بتنی

دال بتنی
Rate this post

دال بتنی (Concrete Slab) سقفی است که با استفاده از مصالح بتن و فولاد بصورت یکپارچه درست می‌شود. در دیگر سقف‌ها مانند سقف تیرچه بلوک، سقف از قسمت‌های مختلف مانند تیرچه‌، بلوک و بتن پر کننده ساخته شده و یکپارچه نمی‌باشد. سقف دال بتنی که اجزای اصلی آن بتن ومیلگرد است بیشتر در سقف خانه‌ها وساختمان‌ها وهمچنین عرشه پل‌ها، کف‌سازی‌ها، انواع سازه‌ها، سنگ فرش خیابان‌ها وغیره به کار برده می‌شود.

در پی‌سازی ساختمان‌های بلند که به عنوان تکیه‌گاه بسیار مهم می‌باشند، دال‌های بتنی ضخیم‌تری به کار برده می شود. ضخامت دال بتنی برای سقف‌ها از ۱۰ تا ۵۰ سانتی‌متر متفاوت بوده و برای سنگ‌فرش‌ها نیز از ضخامت کمتری استفاده می‌شود. در نقشه‌های فنی، برای نشان دادن دال‌ بتنی مسلح، بصورت اختصار از «.r.c» یا «r.c.slab» استفاده می‌شود.

دال بتنی بسته به نوع پروژه هم بصورت پیش ساخته و هم به هنگام اجرا در کارگاه درست می شود. دال‌های بتنی پیش ساخته در کارخانه تولید شده و سپس به محل اجرا انتقال داده می شوند؛ در این حالت می‌بایست دقت کافی انجام گیرد تا تکیه‌گاه دال در سازه ابعاد دقیقی داشته باشد تا به صورت درست در مکان خود قرار گرفته و نصب شود.

در دال‌های بتنی که در کارگاه درست می‌شوند ابتدا بتن در قالب‌های مخصوص ریخته شده و سپس از میلگرد‌های تقویتی که توسط گیره‌هایی نگه داشته می‌شوند، در داخل قالب‌ها استفاده می‌شود. قالب‌های بتن ریزی در این روش از جنس پلاستیک، فولاد و چوبی می‌باشند. لازم به ذکر است در برخی مکان‌ها مانند پی ساختمان‌ها که اطراف آن دیوارسازی شده است نیازی به استفاده از قالب جدا نیست و همان دیوار‌ها به عنوان قالب عمل می کنند.

دال بتنی

کاربرد دال بتنی

  • سقف ساختمان‌ها
  • کف‌سازی
  • سنگ فرش خیابان‌ها
  • پی ساختمان‌ها
  • عرشه پل
  • انواع سازه‌ها

انواع دال بتنی

۱- دال بتنی یک طرفه

دال یک طرفه نوعی سقف است که باربری آن در یک جهت بوده و در آن نسبت دهانه بزرگتر به دهانه کوچکتر بیشتر از ۲ می باشد. در دال بتنی یک طرفه انتقال بارهای وارده در جهت طولی است. برای ساخت دال یک طرفه بتنی از روش درجا استفاده می‌شود بدین صورت که بعد از بستن قالب‌ها آرماتورها نصب شده و سپس بتن‌ریزی انجام می‌گیرد. دال بتنی یک طرفه بر روی تیرها برای دهانه‌های ۳ تا ۶ متر و بار زنده تا ۵ کیلو نیوتن بر متر مربع مناسب می باشد.

در مواقعی که دال تنها در یک راستا دارای تکیه گاه باشد و یا طول دهانه بزرگ تر آن بیش از دو برابر طول دهانه کوچک تر باشد، این دال عملا یک طرفه خواهد بود و عملکردی همانند یک تیرآهن بسیار عریض خواهد داشت. در هنگام باربری تغییر شکل این دال ها بیشتر به صورت انحناء در یک جهت خواهد بود.

دال بتنی یک طرفه

دال بتنی دو طرفه

در دال بتنی دو طرفه انتقال بار بصورت دو طرفه است یعنی بارهای وارد شده به سقف به وسیله دو ردیف آرماتور عمود بر هم به تیرهای کناری منتقل می‌شوند و نسبت دهانه بزرگتر به دهانه کوچکتر کمتر از ۲ می‌باشد. در این دال که نیروها هم بصورت طولی و هم عرضی وارد می‌شوند آرماتور‌های اصلی باید در هر دو طرف اجرا شوند. در این نوع دال بتنی انتقال نیرو به صورت دو طرفه از میزان لنگر در یک جهت کاسته و موجب طراحی عضوی با آرماتور کمتر و ظریف‌تر می‌شود. دال بتنی دو طرفه برای دهانه ۶ تا ۹ متر و بارهای زنده ۴ تا ۶ کیلو نیوتن بر متر مربع مناسب می‌باشد.

دال بتنی دو طرفه

مزایای سقف دال بتنی

  • مقاومت بالا در برابر آتش سوزی و حرارت زیاد
  • صرفه جویی قابل ملاحظه در مصرف مصالح مانند سیمان، فولاد، سنگدانه‌ها
  • داشتن طول عمر زیاد که سبب زیادتر شدن طول عمر ساختمان نیز می‌شود
  • مقاومت بالاتر در برابر زلزله به دلیل داشتن رفتار مناسب در برابر نیرو‌های برشی
  • سرعت اجرای بالاتر
  • داشتن مقاومت برشی و خمشی زیاد
  • کاهش دادن هزینه‌های حمل و نقل
  • عایق صوتی مناسب
مزایای دال بتنی

برای آشنایی با سقف هالوکور می‌توانید این مقاله را در وبسایت بپتا مطالعه نمایید.

معایب دال بتنی

همان طور که مطرح شد با اینکه دال‌های بتنی دارای مزایای بسیار خوبی هستند، اما در عین حال برخی معایب زیر را نیز دارند:

  • داشتن وزن بالاتر نسبت به دیگر سقف‌ها
  • مناسب نبودن برای ساختمان‌های اسکلت فولادی
  • مقاومت کششی پایین‌تر دال بتنی در مقایسه با دیگر سقف‌ها

برای خرید هالوکور و تیرچه پیش تنیده میتوانید از طریق برقراری تماس با کارشناسان ما نسبت به خرید این محصولات اقدام کنید.

سوالات متداول

سوال 1: دال بتنی چیست؟

 جواب: دال بتنی سقفی است که با استفاده از مصالح بتن و فولاد به‌صورت یکپارچه ساخته می‌شود و در آن اجزای مختلف مثل تیرچه و بلوک جدا از هم نیستند.

سوال 2: مزایای سقف دال بتنی چیست؟

 جواب: مقاومت بالا در برابر آتش‌سوزی، صرفه‌جویی در مصرف مصالح، طول عمر زیاد، مقاومت بیشتر در برابر زلزله، سرعت اجرای بالا، مقاومت برشی و خمشی زیاد، کاهش هزینه‌های حمل و نقل، و عایق صوتی مناسب.

سوال 3: معایب دال بتنی چیست؟ 

جواب: وزن بالاتر نسبت به دیگر سقف‌ها، مناسب نبودن برای ساختمان‌های اسکلت فولادی، و مقاومت کششی پایین‌تر در مقایسه با دیگر سقف‌ها.

اطلاعات تماس

شرکت سازه بتن پیش تنیده امروز (بپتا)
تولید کننده قطعات بتنی پیش تنیده ، پیش ساخته و بتن آماده

آدرس : ارومیه ، کیلومتر 5/5 جاده سرو

شماره تماس : 2-32764991-044

مدیر فروش : 2354 189 0914

ایمیل : [email protected]

جهت ارتباط با کارشناسان ما و اطلاعات در مورد این محصول، فرم زیر را پر کنید

2 Comments

  1. erfan

    مهم ترین کاربرد سقف دال بتنی چیست؟

    • ghanbarpour

      یکی از مهم ترین کاربرد سقف دال بتنی ساختن عرشه پل ها می باشد.


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *