Skip to content

سقف تیرچه بلوک – مزایا و معایب آن

سقف تیرچه بلوک
Rate this post

سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک (Beam And Block Floor) از پرکاربردترین سقف‌ها در کشور می‌باشد و همانطور که از نام آن پیداست این نوع سقف از ترکیب تیرچه‌ها و بلوک‌ها ساخته می‌شود. در سقف تیرچه بلوک، تیرچه عملکرد تیر فرعی را داشته و بلوک‌ها نقش پر کننده را ایفا می کنند و نقش سازه ای ندارند. سقف تیرچه بلوک با تیرچه‌های بتنی و تیرچه‌های فولادی، هر دو قابل ساخت و اجرا می‌باشد. بلوک‌های استفاده شده در سقف تیرچه بلوک‌ بسته به نوع سقف و جزئیات دیگر، در انواع مختلف بتنی، سفالی، یونولیت و غیره به کار برده می‌شوند.

این سقف‌ها که به سقف تیرچه دال نیز معروف هستند گستره‌ی کاربردی زیادی داشته و جزء دال‌های یک طرفه به حساب می‌آیند. سقف تیرچه بلوک در پروژه‌های مختلف و در انواع ساختمان‌های اسکلت فلزی، اسکلت بتنی و بنایی استفاده می‌شود.

اجزای سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک از اجزای زیر ساخته می‌شود:

۱- تیرچه‌ها

بسته به نوع پروژه و ساختمان می توان از تیرچه‌های فولادی کرومیت (بدون پاشنه بوده و کاملا فلزی است) و خرپایی بتنی (شامل آرماتورهای کششی، آرماتورهای عرضی، میلگردهای تقویتی وغیره)، تیرچه فندوله یا سفالی استفاده کرد. فاصله تیرچه‌ها در سقف تیرچه بلوک نباید بیشتر از ۷۵ سانتی متر باشد.

۲- بلوک (انواع بلوک قابل استفاده در سقف تیرچه بلوک)

بلوک‌ها در سقف تیرچه بلوک، نقش پرکننده و قالب بتن پوششی را داشته و نقش سازه‌ای ندارند لذا در استحکام ساختمان هم نقشی ندارند. بلوک‌ها به هنگام اجرا می بایست مقاومت لازم در برابر بار زنده را داشته باشند. همچنین قدرت جذب آب و رطوبت بلوک‌ها باید مابین ۱۳ تا ۲۰ درصد باشد، زیرا اگر بیشتر از این مقدار باشد بلوک‌ها رطوبت ملات گچ و خاک را مکیده و موجب پوسیده شدن آن می شوند و همچنین اگر کمتر از این مقدار باشد چسبندگی ملات با بلوک‌ها کمتر خواهد بود.

از بلوک‌های زیر می توان در سقف تیرچه بلوک استفاده کرد:

بلوک سیمانی: در مقایسه با انواع دیگر بلوک‌ها سنگین‌تر بوده و وزنی در حدود ۱۵ تا ۳۰ کیلوگرم دارند و به دلیل سنگین بودنشان کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ گفتنی است به منظور سبک‌تر کردن بلوک سیمانی می توان در طرح اختلاط آن از پوکه معدنی استفاده کرد.

بلوک سفالی: بلوک سفالی از جنس رس بوده و در کوره پخته می شود. بلوک‌های سفالی در مقایسه با بلوک سیمانی سبک‌تر بوده و وزنی در حدود ۷ تا ۱۰ کیلوگرم دارند. بلوک‌های سفالی برای استفاده در سقف تیرچه بلوک می‌بایست صاف و عاری از هرگونه انحناء باشند، فاقد ترک و دانه‌های آهکی باشند، بافت و پخت یکسانی داشته باشند و سطح خارجی آن‌ها به منظور چسبندگی بهتر به بتن، شیاردار باشند.

Untitled 4

بلوک یونولیت یا پلی استایرن: بلوک یونولیت در مقایسه با بلوک‌های سفالی و سیمانی وزن بسیار کمتری داشته و در حدود ۱۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشند. همچنین استفاده از آن درسقف تیرچه بلوک موجب افزایش سرعت می‌شود. یونولیت مورد استفاده می‌بایست از پلی استایرن استاندارد تهیه شده باشد تا در مقابل آتش سوزی مقاومت لازم را داشته باشد. میزان مقاومت و نسوز بودن بلوک یونولیت را می‌توان در کارگاه تست شعله بررسی کرد.

بلوک یونولیت یا پلی استایرن

۳- بتن پوششی یا بتن رویه

بتن تیرچه بلوک موجب اتصال تیرچه‌ها به یکدیگر شده و در بالای سقف و در قسمت فشاری آن قرار می‌گیرد و برای پوشش سقف تیرچه بلوک و یکپارچه کردن اجزای آن به کار می‌رود. دانه بندی بتن ریزدانه بوده و ضخامت بتن رویه نباید کمتر از ۵ سانتی متر باشد. همچنین قبل از بتن ریزی می‌بایست روی بلوک‌ها آب پاشی شده باشند. به منظور تامین تکیه گاه بلوک‌ها، بتن پاشنه می بایست صاف ریخته شده و پهنای آن مابین ۱۰ تا ۱۶ سانتی متر باشد. بتن پاشنه باید ریزدانه بوده و عیار آن ۴۰۰ الی ۵۰۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب بتن باشد.

برای آشنایی با طرح اختلاط بتن می توانید این مقاله را در بخش بلاگ در وبسایت بپتا مطالعه نمایید.

مزایای سقف تیرچه بلوک

  • عایق صوتی و حرارتی بودن به دلیل خالی بودن داخل بلوک‌ها
  • کاهش مصرف آرماتور و فولاد با در نظر گرفتن میزان بارگذاری سقف
  • کاهش مصرف بتن به دلیل استفاده از بلوک به جای بتن در ناحیه کششی
  • کاهش نیروی کار انسانی به دلیل پیش ساخته بودن بلوک‌ها
  • سرعت اجرای بالاتر به دلیل پیش ساخته بودن بلوک‌ها
  • کاهش وزن کلی سقف به دلیل استفاده کمتر از مصالح در مقایسه با دیگر سقف‌ها
  • مقاومت بالا در برابر نیرو‌های افقی وارد شده بر سقف
  • کاهش هزینه‌های نصب و اجرا به دلیل نیاز نداشتن به استفاده از ماشین‌آلات خاص
  • کاهش قالب زیرین سقف در مقایسه با دال بتنی
  • توزیع بهتر بار در سقف
  • جلوگیری از لرزش سقف
سقف تیرچه بلوک

برای آشنایی با سقف تیرچه پیش تنیده لطفا به بخش مقالات در وبسایت بپتا مراجعه نمایید. همچنین برای اطلاع از قیمت هالوکور و تیرچه پیش تنیده و خرید این محصولات میتوانید با ما در ارتباط باشید.

معایب سقف تیرچه بلوک

  • برای دهانه‌های با طول زیاد (بیشتر از ۸ متر) قابل استفاده نبوده و می‌بایست بصورت تیرچه مضاف استفاده شود.
  • در مقایسه با دیگر سقف‌ها نظیر دال بتنی و غیره از صلبیت کافی برخوردار نمی‌باشد.
  • سقف تیرچه بلوک برای سقف‌های با اشکال غیر یکنواخت مانند قوسی و مثلثی محدودیت ایجاد می‌کند.
  • احتمال شکسته شدن پاشنه تیرچه با برخورد ضربات به آن وجود دارد.

منابع خارجی استفاده شده در این مقاله:

beam and block floor construction

The Benefits of Beam and Block Flooring

اطلاعات تماس

شرکت سازه بتن پیش تنیده امروز (بپتا)
تولید کننده قطعات بتنی پیش تنیده ، پیش ساخته و بتن آماده

آدرس : ارومیه ، کیلومتر 5/5 جاده سرو

شماره تماس : 2-32764991-044

مدیر فروش : 2354 189 0914

ایمیل : info@bpta.ir

جهت ارتباط با کارشناسان ما و اطلاعات در مورد این محصول، فرم زیر را پر کنید

هنوز نظری وجود ندارد، اولین نفر باشید.


وارد کردن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *